Pole powierzchni bocznej graniastosłupa prostego.

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
fiona556
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 11 lut 2010, o 23:15
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

Pole powierzchni bocznej graniastosłupa prostego.

Post autor: fiona556 »

Oblicz pole powierzchni bocznej graniastosłupa prostego, który w podstawie ma trapez równoramienny o podstawach 8 cm i 2 cm i wysokości 4cm, jeżeli objętość tego graniastosłupa jest równa 160 cm 3.

Bardzo proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
macpra
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 591
Rejestracja: 6 sty 2010, o 20:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Końskie
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 85 razy

Pole powierzchni bocznej graniastosłupa prostego.

Post autor: macpra »

pole trapezu (podstawy):

\(\displaystyle{ P= \frac{8+2}{2} \cdot 4=20}\)


objętość graniastosłupa:

\(\displaystyle{ 20 \cdot H=160\\\\
H=8}\)



Ramiona trapezu:

\(\displaystyle{ a^{2} = 3 ^{2} + 4 ^{2} \\\\
a=5}\)



Pole boczne graniastosłupa:
\(\displaystyle{ P=8(2+5+8+5)=160}\)
fiona556
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 11 lut 2010, o 23:15
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

Pole powierzchni bocznej graniastosłupa prostego.

Post autor: fiona556 »

Serdecznie dziękuje
Awatar użytkownika
macpra
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 591
Rejestracja: 6 sty 2010, o 20:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Końskie
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 85 razy

Pole powierzchni bocznej graniastosłupa prostego.

Post autor: macpra »

Proszę uprzejmie.
ODPOWIEDZ