Pole powierzchni stożka
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 26 maja 2009, o 16:32
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
Pole powierzchni stożka
Witam
Jak rozwiązać poszczególne przykłady z tego zadanka bo nie mam pojecia jak się do tego zabrać?
Na rys. przedstawiono wycinek koła o promieniu 10. Oblicz pole pow. całkowitej stożka, którego powierzchnią boczną po rozdęciu jest ten wycinek.
Z góry dzięki
Jak rozwiązać poszczególne przykłady z tego zadanka bo nie mam pojecia jak się do tego zabrać?
Na rys. przedstawiono wycinek koła o promieniu 10. Oblicz pole pow. całkowitej stożka, którego powierzchnią boczną po rozdęciu jest ten wycinek.
Z góry dzięki
- macpra
- Użytkownik
- Posty: 591
- Rejestracja: 6 sty 2010, o 20:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Końskie
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 85 razy
Pole powierzchni stożka
Aby policzyć pole całkowite poszczególnych stożków musisz znać promień podstawy oraz długość tworzącej. Tworząca we wszystkich stożkach w tym zadaniu jest taka sama i wynosi 10. Promień policzysz porównując wzór na obwód koła (podstawa stożka) z długością łuku wycinka koła.
\(\displaystyle{ 2 \pi r_s= \frac{\alpha \pi r_l}{180}}\)
zauważ że masz dwa różne "r". Po lewej stronie szukany promień podstawy stożka, a po prawej dany w treści zadania promień wycinka koła.
Dla przykładu pokażę przykład a.
liczymy promień podstawy:
\(\displaystyle{ 2 \pi r_s= \frac{270 \pi 10}{180}\\\\
2 \pi r_s= \frac{2700 \pi}{180}\\\\
2 \pi r_s=15\pi /: 2\pi\\\\
r_s=7,5}\)
Pole całkowite stożka:
\(\displaystyle{ P_c=\pi r^2 + \pi r l\\\\
P_c=\pi \cdot (7,5)^2 + \pi \cdot 7,5 \cdot 10=56,25\pi + 75 \pi=131,25\pi}\)
reszta przykładów analogicznie... w razie pytań pisz śmiało. Pozdrawiam!
\(\displaystyle{ 2 \pi r_s= \frac{\alpha \pi r_l}{180}}\)
zauważ że masz dwa różne "r". Po lewej stronie szukany promień podstawy stożka, a po prawej dany w treści zadania promień wycinka koła.
Dla przykładu pokażę przykład a.
liczymy promień podstawy:
\(\displaystyle{ 2 \pi r_s= \frac{270 \pi 10}{180}\\\\
2 \pi r_s= \frac{2700 \pi}{180}\\\\
2 \pi r_s=15\pi /: 2\pi\\\\
r_s=7,5}\)
Pole całkowite stożka:
\(\displaystyle{ P_c=\pi r^2 + \pi r l\\\\
P_c=\pi \cdot (7,5)^2 + \pi \cdot 7,5 \cdot 10=56,25\pi + 75 \pi=131,25\pi}\)
reszta przykładów analogicznie... w razie pytań pisz śmiało. Pozdrawiam!
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 26 maja 2009, o 16:32
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
Pole powierzchni stożka
czyli w przykładzie c. wynik wyniesie \(\displaystyle{ \frac{1000}{9}}\) Pi - sory ale nie ogarnełem jak wpisać tą literkę xD
- macpra
- Użytkownik
- Posty: 591
- Rejestracja: 6 sty 2010, o 20:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Końskie
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 85 razy
Pole powierzchni stożka
Raczej nie tyle co podałeś.
Podam wyniki:
a) \(\displaystyle{ r=7,5}\) oraz \(\displaystyle{ P=131,25\pi}\)
b) \(\displaystyle{ r=4 \frac{1}{6}}\) oraz \(\displaystyle{ P=59 \frac{1}{36} \pi}\)
c) \(\displaystyle{ r=8 \frac{1}{3}}\) oraz \(\displaystyle{ P=152 \frac{7}{9} \pi}\)
d) \(\displaystyle{ r=5 \frac{5}{12}}\) oraz \(\displaystyle{ P=83 \frac{73}{144} \pi}\)
PS. Aby wpisać "pi" dopisz znak "" przed pi
Podam wyniki:
a) \(\displaystyle{ r=7,5}\) oraz \(\displaystyle{ P=131,25\pi}\)
b) \(\displaystyle{ r=4 \frac{1}{6}}\) oraz \(\displaystyle{ P=59 \frac{1}{36} \pi}\)
c) \(\displaystyle{ r=8 \frac{1}{3}}\) oraz \(\displaystyle{ P=152 \frac{7}{9} \pi}\)
d) \(\displaystyle{ r=5 \frac{5}{12}}\) oraz \(\displaystyle{ P=83 \frac{73}{144} \pi}\)
PS. Aby wpisać "pi" dopisz znak "" przed pi
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 26 maja 2009, o 16:32
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 22 mar 2010, o 16:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Mysłowice
- Podziękował: 2 razy
Pole powierzchni stożka
macpra, witam mam pytanie co do rozwiazania zadania. Odpowiedzi sa zgodne z ksiazka wszystko sie zgadza tylko nie rozumiem skad wzielo sie 270pi 10 :/ jest podany promien wycinka ktory jest jednoczesnie l ? bo licze licze i nie wychodzi..... z gory dziekuje :]