pole przekroju ostrosłupa

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Awatar użytkownika
jagoda1011
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 30 gru 2008, o 18:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 2 razy

pole przekroju ostrosłupa

Post autor: jagoda1011 »

Mam problem z takim zadaniem:

Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny o krawędzi podstawy długości \(\displaystyle{ 6\sqrt{2}}\) i krawędzi bocznej długości 10. Oblicz pole przekroju tego ostrosłupa płaszczyzną równoległą do przekątnej podstawy i nachyloną do płaszczyzny podstawy pod kątem 60

Licze licze, i za nic nie chce wyjść tak jak w odpowiedziach, więc na początek mam pytanie: czy dobrze zaznaczyłam to pole przekroju do obliczenia?
AU
AU
25ix2lx.jpg (15.25 KiB) Przejrzano 171 razy
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

pole przekroju ostrosłupa

Post autor: piasek101 »

jagoda1011 pisze: Oblicz pole przekroju tego ostrosłupa płaszczyzną równoległą do przekątnej podstawy i nachyloną do płaszczyzny podstawy pod kątem 60
Wg mnie za mało danych - skąd wiesz, że przekrój ma przechodzić przez wierzchołek ostrosłupa ?
chucko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 20 mar 2010, o 18:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza

pole przekroju ostrosłupa

Post autor: chucko »

To polecenie brzmi inaczej:

Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny o krawędzi podstawy długości \(\displaystyle{ 6\sqrt{2}}\) i krawędzi bocznej długości 10. Oblicz pole przekroju tego ostrosłupa płaszczyzną równoległą do przekątnej podstawy, przechodzącą przez jego wierzchołek nienależący do podstawy i nachyloną do płaszczyzny podstawy pod kątem 60 st.

Również proszę o pomoc z Tym zadaniem
Awatar użytkownika
The River
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 6 lut 2010, o 12:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 3 razy

pole przekroju ostrosłupa

Post autor: The River »

Również rozwiązywałem ostatnio to zadanie i nie wyszła mi odpowiedź zgodna z tą w odpowiedziach.
Przedstawię mój sposób rozwiązanie tego zadania, może ktoś dopatrzy się jakiegoś błędu albo podobnie je zrobił.

Na początek pozwoliłem sobie nanieść parę dodatkowych oznaczeń do rysunku jagody1011


Dane mamy następujące rzeczy:
\(\displaystyle{ a=6 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ k=10}\)
oraz kąt o mierze 60 stopni

A mamy obliczyć pole tego przekroju oznaczonego na rys. na czerwono. Jak widać jest to trójkąt równoramienny.

\(\displaystyle{ \left| SC\right|=6}\) (połowa przekątnej kwadratu)
\(\displaystyle{ H=8}\) (z tw. Pitagorasa dla trójkąta ESC)
\(\displaystyle{ h _{1} = \frac{16}{ \sqrt{3} }}\) (bo sinus 60 stopni w trójkącie prostokątnym JSE to stosunek \(\displaystyle{ H}\) do \(\displaystyle{ h _{1}}\)
\(\displaystyle{ \left|JS \right|= \frac{8 \sqrt{3} }{3}}\) ( tw. Pitagorasa dla trójkąta JSE)
\(\displaystyle{ \left|AJ \right| = \frac{18- 8\sqrt{3} }{3}}\) (Dł. AS minus dł. JS)
teraz zauważyłem że trójkąty AJF i ASD są podobne, więc:
\(\displaystyle{ \frac{ \left|AJ \right| }{ \left|AS \right| }= \frac{ \left|AF \right| }{ \left|AD \right| } = \frac{ \left| FJ\right| }{ \left|DS \right| }}\)
korzystając z tego obliczyłem:
\(\displaystyle{ \left|FJ \right|=\frac{18- 8\sqrt{3} }{3}}\)
\(\displaystyle{ \left|FG \right| = 2 \cdot \left| FJ\right|= \frac{36-16 \sqrt{3} }{3}}\)

Teraz obliczyłem szukane pole przekroju:

\(\displaystyle{ P _{p} = \frac{1}{2} \left| FG\right| \cdot h _{1} = \frac{8(36-16 \sqrt{3}) }{3 \sqrt{3} }}\)

I to wszystko, jeśli ktoś ma jakieś uwagi i pytanie to słucham.
Awatar użytkownika
R33
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 450
Rejestracja: 26 lis 2008, o 17:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MRW / KRK
Podziękował: 85 razy

pole przekroju ostrosłupa

Post autor: R33 »

Umie ktoś zrobić to zadanie?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

pole przekroju ostrosłupa

Post autor: piasek101 »

Umie.
Awatar użytkownika
R33
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 450
Rejestracja: 26 lis 2008, o 17:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MRW / KRK
Podziękował: 85 razy

pole przekroju ostrosłupa

Post autor: R33 »

A jakieś wskazówki ?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

pole przekroju ostrosłupa

Post autor: piasek101 »

Znasz (h) - tak sądzę. Zatem też rozwalisz trójkąt z kątem 60.
Awatar użytkownika
R33
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 450
Rejestracja: 26 lis 2008, o 17:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MRW / KRK
Podziękował: 85 razy

pole przekroju ostrosłupa

Post autor: R33 »

h ściany bocznej czy tego przekroju?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

pole przekroju ostrosłupa

Post autor: piasek101 »

Przecież na rysunku jest jedno (h).
ODPOWIEDZ