Umie ktoś te zadania???
Zad.1
Stosunek promienia Saturna do promienia Ziemi wynosi 9. Powierzchnia koła wielkiego Ziemi wynosi około \(\displaystyle{ 128 \cdot 10^{6}km^{2}}\). Oblicz przybliżoną objętość Saturna (wynik zaokrąglij do \(\displaystyle{ 10^{12} km^{3}}\).
Zad.2
W kulę o powierzchni \(\displaystyle{ 784\pi cm^{2}}\) wpisano stożek tak, że jego podstawą jest koło wielki tej kuli. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość stożka.
-- 10 lut 2010, o 21:27 --
Mógł by ktoś to rozpisać, bo nie wiem jak się za to zabrać!!!-- 10 lut 2010, o 21:28 --Mógłby ktoś to rozpisać, bo nie wiem jak się za to zabrać !!
Objętość brył obrotowych.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 9 lut 2010, o 19:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Piotrków Tryb
Objętość brył obrotowych.
Ostatnio zmieniony 10 lut 2010, o 19:53 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
- macpra
- Użytkownik
- Posty: 591
- Rejestracja: 6 sty 2010, o 20:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Końskie
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 85 razy
Objętość brył obrotowych.
Zadanie 2:
Aby obliczyć Pole i objętość stożka, musisz znaleźć promień podstawy, wysokość i tworzącą. Promień podstawy jest równy promieniowi kuli w którą ten stożek jest wpisany. Wysokość również jest równa promieniowi. Promień ten wyliczysz porównując wzór na powierzchnie kuli \(\displaystyle{ 4 \pi r^2}\) do podanej wartości pola kuli \(\displaystyle{ 784\pi}\). Rozwiąż równanie:
\(\displaystyle{ 4 \pi r^2=784\pi}\)
powinno wyjść \(\displaystyle{ r=14}\)
Tworząca jest przeciwprostokątną trójkąta o przyprostokątnych równych wysokości i promieniowi podstawy stożka. Oblicz ją z twierdzenia Pitagorasa:
\(\displaystyle{ l^2=r^2+r^2}\)
powinno wyjść: \(\displaystyle{ 14 \sqrt{2}}\)
I już masz wszystkie dane. Podstaw do wzorów na objętość i pole powierzchni stożka.
Pozdrawiam. W razie pytań pisz.
Aby obliczyć Pole i objętość stożka, musisz znaleźć promień podstawy, wysokość i tworzącą. Promień podstawy jest równy promieniowi kuli w którą ten stożek jest wpisany. Wysokość również jest równa promieniowi. Promień ten wyliczysz porównując wzór na powierzchnie kuli \(\displaystyle{ 4 \pi r^2}\) do podanej wartości pola kuli \(\displaystyle{ 784\pi}\). Rozwiąż równanie:
\(\displaystyle{ 4 \pi r^2=784\pi}\)
powinno wyjść \(\displaystyle{ r=14}\)
Tworząca jest przeciwprostokątną trójkąta o przyprostokątnych równych wysokości i promieniowi podstawy stożka. Oblicz ją z twierdzenia Pitagorasa:
\(\displaystyle{ l^2=r^2+r^2}\)
powinno wyjść: \(\displaystyle{ 14 \sqrt{2}}\)
I już masz wszystkie dane. Podstaw do wzorów na objętość i pole powierzchni stożka.
Pozdrawiam. W razie pytań pisz.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 9 lut 2010, o 19:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Piotrków Tryb
- macpra
- Użytkownik
- Posty: 591
- Rejestracja: 6 sty 2010, o 20:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Końskie
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 85 razy
Objętość brył obrotowych.
wzór na objętość stożka: \(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} \pi r^2 h}\)
h w naszym przypadku, tak jak pisałem wcześniej jest równe r, więc wzór przyjmie postać:
\(\displaystyle{ V=\frac{1}{3} \pi r^2 \cdot r= \frac{1}{3} \pi r^3}\)
h w naszym przypadku, tak jak pisałem wcześniej jest równe r, więc wzór przyjmie postać:
\(\displaystyle{ V=\frac{1}{3} \pi r^2 \cdot r= \frac{1}{3} \pi r^3}\)