Przekroj osiowy,objetosc,pole powierzchni stozka

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Barek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 18 maja 2009, o 18:47
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy

Przekroj osiowy,objetosc,pole powierzchni stozka

Post autor: Barek »

Byłbym wdzięczny gdybyscie mi pomogli w następujacych 3 zadaniach,wogole nie rozumiem jak to zrobic:


Zad 1. Oblicz objętosc stozka o tworzącej dlugosci 8 cm,wiedząc ze kąt między ramionami przekroju osiowego jest prosty.

Zad 2. Przekroj osiowy stozka jest trojkatem rownobocznym o boku dlugosci 4 cm .Oblicz objetosc i pole powierzchni bocznej stozka.

Zad 3.Objetosc stozka jest rowna 250 cm kwadratowych,zas pole przekroju osiowego wynosi 150 cm kwadratowych.Oblicz dlugosc promienia i wysokosc tego stozka.
Awatar użytkownika
124cruZz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 5 lut 2010, o 17:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jelesnia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 4 razy

Przekroj osiowy,objetosc,pole powierzchni stozka

Post autor: 124cruZz »

Zad 1.
Jak narysujesz sobie przekrój osiowy, to wyjdzie Ci trójkąt równoramienny w dodatku masz podane, że kąt między ramionami jest prosty. Więc, jak masz ramiona jedno długości 8 i drugie długości 8, to przeciwprostokątna będzie miała długość \(\displaystyle{ 8 \sqrt{2}}\). Wiesz, że ta przeciwprostokątna odpowiada średnicy stożka, więc połowa średnicy to promień.
Teraz potrzebujesz tylko wysokości stożka zeby obliczyć objętość, wiesz, że wysokość pada na środek średnicy, i tworzy z promieniem i tworzącą trójkąt prostokątny. Wyliczasz z tego wysokość z tw. Pitagorasa. I masz wszystko

-- 10 lut 2010, o 21:28 --

Zad.2 Tutaj znowu przekój osiowy to trójkąt równoboczny o boku \(\displaystyle{ 4}\) czyli promień wynosi\(\displaystyle{ 2}\). Wiemy, że wysokość tego trójkąta i tym samym stożka jest równa, \(\displaystyle{ \frac{a \sqrt{3} }{2}}\) gdzie \(\displaystyle{ a}\) to bok trójkąta czyli \(\displaystyle{ 4}\). Tworząca również ma długość \(\displaystyle{ a}\). Mamy wszystko co potrzebne tylko podstawić do wzoru.

-- 10 lut 2010, o 21:37 --

Zad 3. Tutaj mamy podane dwie informacje, że objętość jest równa \(\displaystyle{ 250cm^2}\) i pole przekroju osiowego jest równe \(\displaystyle{ 150cm^2}\)

trzeba to zapisać w postaci równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} V=250cm^2\\P=150cm^2\end{cases}}\)

Pole przekroju osiowego to \(\displaystyle{ P=2r\cdot H\cdot \frac{1}{2} =r\cdot H}\)
gdzie \(\displaystyle{ 2r}\) to jest długość podstawy przekroju osiowego stożka
czyli mamy:

\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{1}{3}\cdot r^2 \pi\cdot H =250cm^2\\r\cdot H=150cm^2\end{cases}}\)

układ równań z dwoma niewiadomymi
ODPOWIEDZ