Obliczyc objetosc stozka

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Lalalala
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 8 lut 2010, o 12:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: asdf
Podziękował: 6 razy

Obliczyc objetosc stozka

Post autor: Lalalala »

W stozek wpisano prawidlowy ostroslup czworokatny, ktorego krawedz podstawy ma dlugosc \(\displaystyle{ a}\). Kat miedzy wysokosciami przeciwleglych scian bocznych tego ostroslupa ma miare \(\displaystyle{ 2\alpha}\). Oblicz objetosc stozka.
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Obliczyc objetosc stozka

Post autor: florek177 »

\(\displaystyle{ r = \frac{\sqrt{2}}{2} \, a \,\,\,}\) ; \(\displaystyle{ \,\, \frac{\frac{a}{2}}{H} = tg(\alpha)}\)
Lalalala
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 8 lut 2010, o 12:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: asdf
Podziękował: 6 razy

Obliczyc objetosc stozka

Post autor: Lalalala »

A ta druga zaleznosc to skad? to jest wysokosc sciany czy wysokosc stozka?
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Obliczyc objetosc stozka

Post autor: florek177 »

H - wysokość stożka
ODPOWIEDZ