Witam. Mam problem z zadaniem, którego treść brzmi:
Przyjmując że \(\displaystyle{ \pi=\frac{22}{7}}\) oblicz promień kuli ktorej powierzchnia wynosi \(\displaystyle{ 2464 cm^2}\)
Z góry dzieki
Obliczanie promienia kuli
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 9 lut 2010, o 21:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 1 raz
Obliczanie promienia kuli
Ostatnio zmieniony 9 lut 2010, o 21:36 przez xanowron, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 9 lut 2010, o 21:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 1 raz
Obliczanie promienia kuli
\(\displaystyle{ P=4 \pi r^2}\)
Ostatnio zmieniony 9 lut 2010, o 21:36 przez xanowron, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Obliczanie promienia kuli
OK czyli:
\(\displaystyle{ P=4\pi r^2 \\ 2464=4 \cdot \frac{22}{7} \cdot r^2}\)
pozostaje wyliczyć \(\displaystyle{ r}\)
\(\displaystyle{ P=4\pi r^2 \\ 2464=4 \cdot \frac{22}{7} \cdot r^2}\)
pozostaje wyliczyć \(\displaystyle{ r}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 9 lut 2010, o 21:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 1 raz
Obliczanie promienia kuli
Ok, dzięki wielkie. -- 9 lut 2010, o 21:55 --Cholera, dalej mam z tym problem. Jak obliczyć to r?
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Obliczanie promienia kuli
\(\displaystyle{ 2464=4 \cdot \frac{22}{7} \cdot r^2 \\ r^2=196}\)
pozostaje wyciągnąć pierwiastek
pozostaje wyciągnąć pierwiastek