oblicz wysokość ostrosłupa

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
radzym94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 14 gru 2009, o 17:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gniezno
Podziękował: 24 razy

oblicz wysokość ostrosłupa

Post autor: radzym94 »

Proszę o pomoc w zadaniu ponieważ jutro mam sprawdzian

Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 10 cm.Oblicz wysokość ostrosłupa jeśli kąt nachylenia krawędzi bocznej do podstawy ma miarę 30stopni.

Z góry dziękuję za pomoc i liczę na szybką odpowiedź
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

oblicz wysokość ostrosłupa

Post autor: Sherlock »


Najpierw wylicz połowę przekątnej podstawy, potem z funkcji trygonometrycznych lub z własności trójkąta 30-60-90 wyznacz H.
radzym94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 14 gru 2009, o 17:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gniezno
Podziękował: 24 razy

oblicz wysokość ostrosłupa

Post autor: radzym94 »

NO to ja dotąd też doszedłem tylko gubię się w tym momencie jak wylicz połowę podstawy i niby mi wyjdzie z pierwiastkiem i potem z tego obliczyć wysokość
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

oblicz wysokość ostrosłupa

Post autor: Sherlock »

Podaj obliczenia, sprawdzimy
radzym94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 14 gru 2009, o 17:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gniezno
Podziękował: 24 razy

oblicz wysokość ostrosłupa

Post autor: radzym94 »

no bo wzór na przekątną kwadratu to a pierwiastka z dwóch czyli połowa przekątnej to \(\displaystyle{ 5\sqrt{2}}\) i potem z zaleznosci wynika ze miedzy 90-30 jest a \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) czyli zrobiłem \(\displaystyle{ 5\sqrt{2} \cdot \sqrt{3}}\) (za a podstawiłem \(\displaystyle{ 5\sqrt{2}}\)) i wyszło mi \(\displaystyle{ 5\sqrt{6}}\) i nie wiem co dalej
Ostatnio zmieniony 9 lut 2010, o 21:29 przez xanowron, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Chłopie, przeczytaj sobie instrukcję http://matematyka.pl/latex.htm i pisz normalnie, bo nie mam zamiaru wszystkiego za Ciebie przepisywać. Nie wywalę tego do kosza, bo raz, że jesteś nowy, a dwa rozwaliłbym temat, ale proszę zlituj się i żeby to było ost
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

oblicz wysokość ostrosłupa

Post autor: Sherlock »

a czy miałeś funkcje trygonometryczne czy liczysz z własności trójkąta 30-60-90?
radzym94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 14 gru 2009, o 17:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gniezno
Podziękował: 24 razy

oblicz wysokość ostrosłupa

Post autor: radzym94 »

NO właśnie z zależności w trójkątach o kątach 90-60-30
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

oblicz wysokość ostrosłupa

Post autor: wujomaro »

Kąty 30 60 90
boki a, 2a, \(\displaystyle{ a \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{d}{2}=5 \sqrt{2}=a \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ a=H= \frac{5 \sqrt{2} }{ \sqrt{3} }=5 \sqrt{ \frac{5}{3} }}\)
I liczysz.
Pozdrawiam.
radzym94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 14 gru 2009, o 17:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gniezno
Podziękował: 24 razy

oblicz wysokość ostrosłupa

Post autor: radzym94 »

a skąd wziąłeś te \(\displaystyle{ a\sqrt{3}}\) ? bo \(\displaystyle{ \frac{d}{2}}\) to przekątna ?
Ostatnio zmieniony 9 lut 2010, o 21:30 przez xanowron, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj w tagach [latex].
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

oblicz wysokość ostrosłupa

Post autor: Sherlock »

OK, zerknij na zielony trójkąt prostokątny - to połówka trójkąta równobocznego (oznaczmy jego bok przez \(\displaystyle{ a}\)) gdzie \(\displaystyle{ H}\) to połowa boku trójkąta równobocznego czyli \(\displaystyle{ H= \frac{a}{2}}\) , \(\displaystyle{ \frac{d}{2}}\) to wysokość trójkąta równobocznego czyli \(\displaystyle{ \frac{d}{2}= \frac{a \sqrt{3} }{2}}\) , zaś przeciwprostokątna to po prostu bok trójkąta równobocznego.
Skoro wiemy, że:
\(\displaystyle{ \frac{d}{2} =5 \sqrt{2}}\) to z \(\displaystyle{ \frac{d}{2}= \frac{a \sqrt{3} }{2}}\) wyznacz \(\displaystyle{ a}\), weź połowę i masz wysokość.
radzym94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 14 gru 2009, o 17:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gniezno
Podziękował: 24 razy

oblicz wysokość ostrosłupa

Post autor: radzym94 »

Ok panowie dzięki już zrobiłem to sam jakoś dałem radę i chyba dobrze bo wyszło mi tak jak w odpowiedzi z tyłu książki a zrobiłem to tak połowa przekątnej kwadratu(podstawy) to 5 pierwiastka z dwóch czyli to jest to samo co a pierwiastka z trzech z zależnosci 90-60-30.I z tego wyanaczyłem a czyli h i wyszło mi 5 pierwiastka z trzech/trzecich Dziękuje panowie za pomoc
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

oblicz wysokość ostrosłupa

Post autor: Sherlock »

radzym94 pisze: i wyszło mi 5 pierwiastka z trzech/trzecich
Hmmm... \(\displaystyle{ H= \frac{5 \sqrt{6} }{3}}\)
ODPOWIEDZ