1. Walec przecięto płaszczyzną zawierającą środki obu jego podstaw. Przekątna powstałego przekroju czworokąta ma długość 6 sqrt{2} cm i jest nachylona do płaszczyzny podstawy walca pod kątem 45 stopni. oblicz objętość walca.
2. promień podstawy walca jest 2x krótszy od jego wysokości. A jego objętość wynosi 54pi cm3. oblicz pole powierzchni całkowitej tego walca.
pole walca i objętość
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 9 lut 2010, o 20:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
pole walca i objętość
ZAd 1
Skoro tak, to przekrojem jest kwadrat.
to znaczy 2r=H
\(\displaystyle{ a \sqrt{2}=6 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ a=6}\)
\(\displaystyle{ r=3}\)
\(\displaystyle{ V=\pi r ^{2}H=54\pi}\)
\(\displaystyle{ P_{c}=2\pi r \left(r+H \right)=54\pi}\)
Zad 2
Właśnie zrobiłem to zadanie. Odp jest powyżej.
Pozdrawiam.
Skoro tak, to przekrojem jest kwadrat.
to znaczy 2r=H
\(\displaystyle{ a \sqrt{2}=6 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ a=6}\)
\(\displaystyle{ r=3}\)
\(\displaystyle{ V=\pi r ^{2}H=54\pi}\)
\(\displaystyle{ P_{c}=2\pi r \left(r+H \right)=54\pi}\)
Zad 2
Właśnie zrobiłem to zadanie. Odp jest powyżej.
Pozdrawiam.