Witam wszystkich. Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania.
Podstawą graniastosłupa prostego jest trójkąt prostokątny o przeciwprostokątnej długości 8 i jednym z kątów \(\displaystyle{ 60^{\circ}}\). Przez przeciwprostokątną dolnej podstawy i wierzchołek kąta prostego górnej podstawy poprowadzono płaszczyznę. W przekroju otrzymano trójkąt o polu równym \(\displaystyle{ 16\sqrt{3}}\). Oblicz objętość tego graniastosłupa.
Pozdrawiam.
Oblicz objętość graniastosłupa
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Oblicz objętość graniastosłupa
Kąty w podstawie:\(\displaystyle{ 30^{o} , 60^{o} , 90^{o}}\)
boki: \(\displaystyle{ c=8=2a}\)
\(\displaystyle{ a=4}\)
\(\displaystyle{ b=a \sqrt{3}=4 \sqrt{3}}\)
A dalej, chyba domyślisz się co potem...
Pozdrawiam.
boki: \(\displaystyle{ c=8=2a}\)
\(\displaystyle{ a=4}\)
\(\displaystyle{ b=a \sqrt{3}=4 \sqrt{3}}\)
A dalej, chyba domyślisz się co potem...
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 9 lut 2010, o 20:48 przez wujomaro, łącznie zmieniany 1 raz.
Oblicz objętość graniastosłupa
8 to chyba raczej 2a... Bo 8 to przeciwprostokątna, a nie długość krawędzi leżącej na przeciwko kąta 60 stopni.