pole powierzchni walca
pole powierzchni walca
Oblicz pole powierzchni całkowitej i objetosc walca, ktorego promien podstawy wynosi 4 cm a tworzaca jest o 25% dłuzsza od srednicy podstawy.
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
pole powierzchni walca
\(\displaystyle{ H=125 \% 2r=10}\)
\(\displaystyle{ V=P _{p}H=16\pi \cdot 10=160\pi}\)
\(\displaystyle{ P _{c}=2\pi r \left(r+H \right)=8\pi \cdot 14=112\pi}\)
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ V=P _{p}H=16\pi \cdot 10=160\pi}\)
\(\displaystyle{ P _{c}=2\pi r \left(r+H \right)=8\pi \cdot 14=112\pi}\)
Pozdrawiam.