Przekątna ściany sześcianu ma długość \(\displaystyle{ 2 \sqrt{3}}\) Oblicz
- długość przekątnej d sześcianu
- sinus kąta między krawędzią sześcianu a jego przekątną,
- objętość sześcianu
Proszę o pomoc, przynajmniej pierwszą pauzę, a potem może jakoś pójdzie
sześcian przekątna
- macpra
- Użytkownik
- Posty: 591
- Rejestracja: 6 sty 2010, o 20:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Końskie
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 85 razy
sześcian przekątna
skoro przekątna ściany wynosi \(\displaystyle{ 2 \sqrt{3}}\), to na początek obliczmy krawędź sześcianu a:
\(\displaystyle{ a \sqrt{2} =2 \sqrt{3}\\\\
a= \sqrt{6}}\)
wzór na przekątną sześcianu:
\(\displaystyle{ d=a \sqrt{3}}\)
dalej powinno pójść... w razie pytań pisz.
\(\displaystyle{ a \sqrt{2} =2 \sqrt{3}\\\\
a= \sqrt{6}}\)
wzór na przekątną sześcianu:
\(\displaystyle{ d=a \sqrt{3}}\)
dalej powinno pójść... w razie pytań pisz.
sześcian przekątna
i oczywiście podstawowej rzeczy tutaj nie rozumiem, mianowicie jak wyszło \(\displaystyle{ \sqrt{6}}\)
z tej postaci \(\displaystyle{ a= \frac{2 \sqrt{3} }{ \sqrt{2} }}\) ??
z tej postaci \(\displaystyle{ a= \frac{2 \sqrt{3} }{ \sqrt{2} }}\) ??
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
sześcian przekątna
tak
\(\displaystyle{ a \sqrt{2}=2 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ 2 \sqrt{3}= \sqrt{12}}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{12} }{ \sqrt{2} }= \sqrt{6}}\)
\(\displaystyle{ V= a^{3}}\)
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ a \sqrt{2}=2 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ 2 \sqrt{3}= \sqrt{12}}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{12} }{ \sqrt{2} }= \sqrt{6}}\)
\(\displaystyle{ V= a^{3}}\)
Pozdrawiam.