a)średnica podstawy walca walca ma dlugośc 8cm.Pole powierzchni bocznej walca jest czterokrotnie większe od jego pola podstawy.Oblicz objętośc tego walca
b)Przekątna przekroju osiowego walca ma długośc 15cm i tworzy z jego podstawą kąd alfa.oblicz V teg walca jeśli wiadomo że cos=0,6
Bardzo prosze o rozwiązanie lub chociaż o jakieś wskazówki
Objętośc walca
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Objętośc walca
a)
Wyznacz r i H i do objętości.
b)
\(\displaystyle{ cos\alpha= \frac{2r}{15}=0,6}\)
Wylicz r, potem z tw. Pitagorasa H i objętość walca
\(\displaystyle{ 2r=8}\)gonzo91 pisze:średnica podstawy walca walca ma dlugośc 8cm
\(\displaystyle{ 2\pi r H=4\pi r^2}\)gonzo91 pisze:Pole powierzchni bocznej walca jest czterokrotnie większe od jego pola podstawy
Wyznacz r i H i do objętości.
b)
Przekrój osiowy walca to prostokąt, narysuj przekrój wraz z przekątną (oznaczmy ją d). Przekątna podzieliła prostokąt na dwa przystające trójkąt prostokątne. Zauważ, że:gonzo91 pisze:Przekątna przekroju osiowego walca ma długośc 15cm i tworzy z jego podstawą kąd alfa
\(\displaystyle{ cos\alpha= \frac{2r}{15}=0,6}\)
Wylicz r, potem z tw. Pitagorasa H i objętość walca
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 7 lut 2010, o 11:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 10 razy
Objętośc walca
ehh nie umiem tego wyliczyć prosze bardzo o wyliczenie tych zadanek w całości bo juz nie wyrabiam
-- 8 lut 2010, o 19:31 --
w zadaniu a H i r wyszło mi kolejno 8 i 4 dobrze??
-- 8 lut 2010, o 19:39 --
dobra popunkt a juz mam ale b juz nie zrobie ":(-- 8 lut 2010, o 19:47 --dobra chłopaki juz wyliczylem dzięki bardzi
-- 8 lut 2010, o 19:31 --
w zadaniu a H i r wyszło mi kolejno 8 i 4 dobrze??
-- 8 lut 2010, o 19:39 --
dobra popunkt a juz mam ale b juz nie zrobie ":(-- 8 lut 2010, o 19:47 --dobra chłopaki juz wyliczylem dzięki bardzi
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Objętośc walca
dobrzegonzo91 pisze:w zadaniu a H i r wyszło mi kolejno 8 i 4 dobrze??
sam sobie dałeś radę z rozwiązaniem, i to się chwaligonzo91 pisze:dobra chłopaki juz wyliczylem dzięki bardzi