Obliczyc pole powierzchni zbiornika
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 8 lut 2010, o 12:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: asdf
- Podziękował: 6 razy
Obliczyc pole powierzchni zbiornika
Zbiornik ma ksztalt walca prostego, zakonczonego z obu stron dwiema polkulami. Wysokosc walca jest o \(\displaystyle{ k}\)=0,5m wieksza od promienia jego podstawy, a objetosc zbiornika jest dwa razy wieksza od objetosci walca. Obliczyc pole powierzchni zbiornika.
- Smażony Ogórek
- Użytkownik
- Posty: 197
- Rejestracja: 27 cze 2007, o 22:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Świdnica
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 23 razy
Obliczyc pole powierzchni zbiornika
Objętość dwóch półkul to objętość jednej kuli o tym samym promieniu zatem objętość całości wyraża się wzorem:
\(\displaystyle{ V=\pi r ^{2}h+ \frac{4}{3} \pi r ^{3}}\)
Jako, że objętość zbiornika jest 2 razy większa od objętości całego walca to mamy
\(\displaystyle{ \pi r ^{2}h+ \frac{4}{3} \pi r ^{3}=2* \pi r^{2}h}\)
z tego \(\displaystyle{ r=1,5}\)
a jako, że \(\displaystyle{ h=0,5+r=2}\)
Pole powierzchni bocznej całego zbiornika to pole pow. bocz. kuli i pole pow. bocz. walca, zatem
\(\displaystyle{ Pb=4 \pi r^{2}+ 2 \pi r h= 15 \pi}\)
\(\displaystyle{ V=\pi r ^{2}h+ \frac{4}{3} \pi r ^{3}}\)
Jako, że objętość zbiornika jest 2 razy większa od objętości całego walca to mamy
\(\displaystyle{ \pi r ^{2}h+ \frac{4}{3} \pi r ^{3}=2* \pi r^{2}h}\)
z tego \(\displaystyle{ r=1,5}\)
a jako, że \(\displaystyle{ h=0,5+r=2}\)
Pole powierzchni bocznej całego zbiornika to pole pow. bocz. kuli i pole pow. bocz. walca, zatem
\(\displaystyle{ Pb=4 \pi r^{2}+ 2 \pi r h= 15 \pi}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 8 lut 2010, o 12:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: asdf
- Podziękował: 6 razy
Obliczyc pole powierzchni zbiornika
No wlasnie tez tak zrobilam, ale nie wychodzilo mi wyliczenie r z tego rownania..
- Smażony Ogórek
- Użytkownik
- Posty: 197
- Rejestracja: 27 cze 2007, o 22:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Świdnica
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 23 razy
Obliczyc pole powierzchni zbiornika
ale czekaj, teraz jak zobaczyłaś moje rozwiązanie to już rozumiesz, czy dalej nie?
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 8 lut 2010, o 12:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: asdf
- Podziękował: 6 razy
Obliczyc pole powierzchni zbiornika
ogolnie rozumiem jak zrobic zadanie tylko moglbys mi rozpisac jak wyliczyles r bo mi tam nie wychodzilo to
- Smażony Ogórek
- Użytkownik
- Posty: 197
- Rejestracja: 27 cze 2007, o 22:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Świdnica
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 23 razy
Obliczyc pole powierzchni zbiornika
\(\displaystyle{ \pi r ^{2}h+ \frac{4}{3} \pi r ^{3}=2* \pi r^{2}h}\)
odejmujesz obustronnie \(\displaystyle{ \pi r^{2}h}\)
\(\displaystyle{ \frac{4}{3} \pi r^{3}=\pi r^{2}h}\)
i teraz dzielisz przez \(\displaystyle{ \pi r^{2}}\)
i wychodzi \(\displaystyle{ 4r=3h}\)
a mamy, że \(\displaystyle{ h=r+0,5}\)
czyli układ dwóch równań z dwoma niewiadomymi podstawiasz z drugiego h do pierwszego i masz
odejmujesz obustronnie \(\displaystyle{ \pi r^{2}h}\)
\(\displaystyle{ \frac{4}{3} \pi r^{3}=\pi r^{2}h}\)
i teraz dzielisz przez \(\displaystyle{ \pi r^{2}}\)
i wychodzi \(\displaystyle{ 4r=3h}\)
a mamy, że \(\displaystyle{ h=r+0,5}\)
czyli układ dwóch równań z dwoma niewiadomymi podstawiasz z drugiego h do pierwszego i masz