Podstawą ostrosłupa

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
mistrzu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 72
Rejestracja: 12 lut 2009, o 20:29
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 1 raz

Podstawą ostrosłupa

Post autor: mistrzu »

Podstawą ostrosłupa jest czworokąt ABCD, w którym \(\displaystyle{ \left|AB \right|}\)=7, \(\displaystyle{ \left|BC \right|}\)=3 i \(\displaystyle{ \left|CD \right|}\)=5. Wiedząc, że wszystkie ściany boczne tego ostrosłupa tworzą z podstawą kąt \(\displaystyle{ 75 ^{o}}\), Oblicz długość odcina \(\displaystyle{ \left|DA\right|}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Podstawą ostrosłupa

Post autor: piasek101 »

W podstawę da się wpisać okrąg.
ODPOWIEDZ