W stożek wpisano kulę

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

W stożek wpisano kulę

Post autor: Lbubsazob »

W stożek o objętości \(\displaystyle{ V=27 \sqrt{3}\pi}\), którego tworząca jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem o mierze \(\displaystyle{ \alpha=60^{o}}\), wpisano kulę. Oblicz długość promienia tej kuli.

Wiem, że ten promień kuli to \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) wysokości stożka, a wysokość to \(\displaystyle{ r \sqrt{3}}\) (wyliczyłam z połowy trójkąta równobocznego). Ale promień podstawy stożka wychodzi mi \(\displaystyle{ r=3 \sqrt[3]{3}}\) i już zwątpiłam, czy to jest w ogóle dobrze...
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23498
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

W stożek wpisano kulę

Post autor: piasek101 »

ok
ODPOWIEDZ