odległość wierzcholka szescianu od jego przekatnej nie zawierajacej tego wierzcholka wynosi 4 cm.
oBLICZ objetosc szescianu
(jesli sie chce komus to moze zrobic rysunek i wyslac ) a i przepraszam za brak polskich znakow ale spieszylem sie
prosze o rozwiazanie
sześciań i przekątna
-
- Użytkownik
- Posty: 23497
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3265 razy
sześciań i przekątna
Masz trójkąt prostokątny : krawędź; przekątna ściany; przekątna bryły (z podaną wysokością poprowadzoną do przeciwprostokątnej).
Wszystkie boki trójkąta można uzależnić od krawędzi sześcianu, a potem (np z pola tego trójkąta) wyznaczyć tę krawędź.
Wszystkie boki trójkąta można uzależnić od krawędzi sześcianu, a potem (np z pola tego trójkąta) wyznaczyć tę krawędź.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 30 lis 2009, o 20:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 2 razy
sześciań i przekątna
ehhhh
czyli \(\displaystyle{ a = 2 \sqrt{6}}\)
a objętość \(\displaystyle{ =48 \sqrt{6}}\) ???
Z tego wynika że odcinek ktory laczy wierzcholek i przekatna szecianu nie dzieli jej na 2 rowne polowki ? ;/;/
czyli \(\displaystyle{ a = 2 \sqrt{6}}\)
a objętość \(\displaystyle{ =48 \sqrt{6}}\) ???
Z tego wynika że odcinek ktory laczy wierzcholek i przekatna szecianu nie dzieli jej na 2 rowne polowki ? ;/;/