Długość wysokości ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest równa długości krawędzi podstawy. Oblicz stosunek objętości kuli wpisanej w ten ostrosłup do objętości kuli opisanej na nim.
Mam pytanie, jaką rolę w tych dwóch przypadkach odgrywać będzie promień odpowiednich kul?
Kula wpisana i opisna na ostrosłupie
-
- Użytkownik
- Posty: 529
- Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 18 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 529
- Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 18 razy
Kula wpisana i opisna na ostrosłupie
No ale konkretnie - czym ten promień będzie jeśli opiszę kulę na ostrosłupie a czym gdy wpisze ją w ostrosłup?
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Kula wpisana i opisna na ostrosłupie
Popróbuję opisać to słowami :
R; r - promień opisanej; wpisanej
Kroisz ostrosłup przez jego wysokość i wysokość podstawy.
Masz trójkąt : wysokość ściany bocznej; wysokość podstawy; krawędź boczna.
Okrąg (ten od kuli opisanej) przechodzi przez dwa wierzchołki tego trójkąta (te przy krawędzi bocznej), a jego środek leży na wysokości ostrosłupa (którą na tym trójkącie też mamy).
Ponieważ wszystkie wymiary trójkąta da się uzależnić od krawędzi podstawy, to i do R da się ,,dogrzebać".
Okrąg (ten od kuli wpisanej) jest styczny do wysokości ściany bocznej i wysokości podstawy (patrz ten sam trójkąt co wcześniej), jego srodwk leży na wysokości ostrosłupa.
R; r - promień opisanej; wpisanej
Kroisz ostrosłup przez jego wysokość i wysokość podstawy.
Masz trójkąt : wysokość ściany bocznej; wysokość podstawy; krawędź boczna.
Okrąg (ten od kuli opisanej) przechodzi przez dwa wierzchołki tego trójkąta (te przy krawędzi bocznej), a jego środek leży na wysokości ostrosłupa (którą na tym trójkącie też mamy).
Ponieważ wszystkie wymiary trójkąta da się uzależnić od krawędzi podstawy, to i do R da się ,,dogrzebać".
Okrąg (ten od kuli wpisanej) jest styczny do wysokości ściany bocznej i wysokości podstawy (patrz ten sam trójkąt co wcześniej), jego srodwk leży na wysokości ostrosłupa.
-
- Użytkownik
- Posty: 529
- Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 18 razy
Kula wpisana i opisna na ostrosłupie
\(\displaystyle{ Kroisz ostrosłup przez jego wysokość i wysokość podstawy.
Masz trójkąt : wysokość ściany bocznej; wysokość podstawy; krawędź boczna.}\)
Wysokość ostrosłupa mam jedną i tu nie ma problemu, ale mam na przykład już trzy wysokości podstawy i nie wiem o której mówisz. Usiłuję zrobić rysunek do tego zadania, i nic mi niestety nie wychodzi . Zależy mi na tym aby poznać jak to działa, dlatego bardzo proszę o pomoc.
I jeszcze jedno pytanie. Gdybym miał ostrosłup czworokątny? Albo sześciokątny? Jak wówczas należy rozwiązywać takie zadania?
Masz trójkąt : wysokość ściany bocznej; wysokość podstawy; krawędź boczna.}\)
Wysokość ostrosłupa mam jedną i tu nie ma problemu, ale mam na przykład już trzy wysokości podstawy i nie wiem o której mówisz. Usiłuję zrobić rysunek do tego zadania, i nic mi niestety nie wychodzi . Zależy mi na tym aby poznać jak to działa, dlatego bardzo proszę o pomoc.
I jeszcze jedno pytanie. Gdybym miał ostrosłup czworokątny? Albo sześciokątny? Jak wówczas należy rozwiązywać takie zadania?
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Kula wpisana i opisna na ostrosłupie
Co do tych wysokości podstawy - jest nią trójkąt równoboczny - jest jedna.
Z czworokątnym (też sześciokątnym) jest łatwiej - np szukasz okręgu wpisanego na trójkącie równoramiennym : przeciwległe krawędzie boczne, przekątna podstawy.
Z wpisanym też idzie łatwiej.
Z czworokątnym (też sześciokątnym) jest łatwiej - np szukasz okręgu wpisanego na trójkącie równoramiennym : przeciwległe krawędzie boczne, przekątna podstawy.
Z wpisanym też idzie łatwiej.
-
- Użytkownik
- Posty: 529
- Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 18 razy
Kula wpisana i opisna na ostrosłupie
Zrobiłem rysunek bo jednak coś nie wychodzi mi. To jest ten trójkąt o którym mówiłeś:
\(\displaystyle{ |AB| = \frac{a \sqrt{3} }{2} \\ |CD|=a}\)
|AC|-krawęź ściany bocznej
|BC| - wysokość ściany bocznej
Mogę wprawdzie podoliczać pozostałe boki trójkata ale jak dobrać się do promieni? I czy w ogóle dobrze je zaznaczyłem?
\(\displaystyle{ |AB| = \frac{a \sqrt{3} }{2} \\ |CD|=a}\)
|AC|-krawęź ściany bocznej
|BC| - wysokość ściany bocznej
Mogę wprawdzie podoliczać pozostałe boki trójkata ale jak dobrać się do promieni? I czy w ogóle dobrze je zaznaczyłem?