Problem z wyprowadzeniem wzorów z pola walca
-
- Użytkownik
- Posty: 136
- Rejestracja: 7 gru 2008, o 13:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wnętrza ziemi
- Podziękował: 16 razy
Problem z wyprowadzeniem wzorów z pola walca
Witam,
mam sobie takie ćwiczenie:
Pole powierzchni całkowitej walca jest równe 40Pi cm2, a jego wysokość h=10cm. Oblicz pole koła będącego podstawą tego walca
Rozumiem, że powiniene wyprowadzić to ze wzoru
\(\displaystyle{ 40\pi = 2\pi r^2 + 2\pi r10 \ |: 2\pi \\
20 = r^2 + 10r}\)
I nie mam pojęcia jak z tego normalnie wyprowadzić promień - r, dzięki któremu mógłbym obliczyć pole koła.
Mam jeszcze problem z jednym zadaniem, gdyż nie jestem pewien wyniku, a nie mam możliwości go sprawdzić.
"Przekątna d prostokąta będącego przekrojem osiowym walca ma długość 12 cm i tworzy z podstawą walca kąt alfa = 30 stopnii. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego walca
Mój wynik to: \(\displaystyle{ Pc = 216Pi + 72\sqrt{3}Pi}\)
czy dobry ?
mam sobie takie ćwiczenie:
Pole powierzchni całkowitej walca jest równe 40Pi cm2, a jego wysokość h=10cm. Oblicz pole koła będącego podstawą tego walca
Rozumiem, że powiniene wyprowadzić to ze wzoru
\(\displaystyle{ 40\pi = 2\pi r^2 + 2\pi r10 \ |: 2\pi \\
20 = r^2 + 10r}\)
I nie mam pojęcia jak z tego normalnie wyprowadzić promień - r, dzięki któremu mógłbym obliczyć pole koła.
Mam jeszcze problem z jednym zadaniem, gdyż nie jestem pewien wyniku, a nie mam możliwości go sprawdzić.
"Przekątna d prostokąta będącego przekrojem osiowym walca ma długość 12 cm i tworzy z podstawą walca kąt alfa = 30 stopnii. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego walca
Mój wynik to: \(\displaystyle{ Pc = 216Pi + 72\sqrt{3}Pi}\)
czy dobry ?
-
- Użytkownik
- Posty: 441
- Rejestracja: 30 sty 2010, o 11:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bieszczady
- Pomógł: 71 razy
Problem z wyprowadzeniem wzorów z pola walca
w 1 zadaniu \(\displaystyle{ 20= r^{2}+10r}\) masz równanie kwadradowe
w drugim wys walca wyszla mi 6 a \(\displaystyle{ 3 \sqrt{3}}\)promień
w drugim wys walca wyszla mi 6 a \(\displaystyle{ 3 \sqrt{3}}\)promień
- silicium2002
- Użytkownik
- Posty: 786
- Rejestracja: 9 lip 2009, o 15:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 114 razy
Problem z wyprowadzeniem wzorów z pola walca
owszem równanie kwadratowe, jednak pytający dobrze obliczył pole calkowite.ar1 pisze:w 1 zadaniu \(\displaystyle{ 20= r^{2}+10r}\) masz równanie kwadradowe
w drugim wys walca wyszla mi 6 a \(\displaystyle{ 3 \sqrt{3}}\)promień
@ar1 promień już nie dzielisz na dwa bo 6 to jest bok "a" , a dłuższy czyli 12 to "2a"
- silicium2002
- Użytkownik
- Posty: 786
- Rejestracja: 9 lip 2009, o 15:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 114 razy
Problem z wyprowadzeniem wzorów z pola walca
No w sensie;] jak masz w połowie trójkąta równobocznego boki 2a, a i a pierwiastka z trzech
to w tym wypadku 2a = 12 , a = 6 więc a pierwiastka z trzech to 6 pierwiastków z trzech.
to w tym wypadku 2a = 12 , a = 6 więc a pierwiastka z trzech to 6 pierwiastków z trzech.
-
- Użytkownik
- Posty: 441
- Rejestracja: 30 sty 2010, o 11:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bieszczady
- Pomógł: 71 razy
Problem z wyprowadzeniem wzorów z pola walca
no dobra ale \(\displaystyle{ 6 \sqrt{3}}\) to średnica tego walca a nie promień
- silicium2002
- Użytkownik
- Posty: 786
- Rejestracja: 9 lip 2009, o 15:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 114 razy
Problem z wyprowadzeniem wzorów z pola walca
no dobra bo tam jest przekrój ;p nie doczytałem mea culpaar1 pisze:no dobra ale \(\displaystyle{ 6 \sqrt{3}}\) to średnica tego walca a nie promień
-
- Użytkownik
- Posty: 136
- Rejestracja: 7 gru 2008, o 13:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wnętrza ziemi
- Podziękował: 16 razy
Problem z wyprowadzeniem wzorów z pola walca
Witam,
czyli w zadaniu pierwszym z równania kwadratowego obliczyć 2 przypadki ?
a w drugim wynik jest zły czy dobry bo już się zamieszałem ?
czyli w zadaniu pierwszym z równania kwadratowego obliczyć 2 przypadki ?
a w drugim wynik jest zły czy dobry bo już się zamieszałem ?
-
- Użytkownik
- Posty: 441
- Rejestracja: 30 sty 2010, o 11:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bieszczady
- Pomógł: 71 razy
Problem z wyprowadzeniem wzorów z pola walca
tak 2 przypadki i wybrać trzeba ten dodatni
w drugim zadaniu wyszło ci żle (napisalem wczesniej jaki promień i wysokość ma ten walec - więc już latwo sprawdzic jakie powinno wyjść pole)
w drugim zadaniu wyszło ci żle (napisalem wczesniej jaki promień i wysokość ma ten walec - więc już latwo sprawdzic jakie powinno wyjść pole)
-
- Użytkownik
- Posty: 136
- Rejestracja: 7 gru 2008, o 13:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wnętrza ziemi
- Podziękował: 16 razy
Problem z wyprowadzeniem wzorów z pola walca
Witam, coś jest nie tak nie moge stworzyć nowego tematu, po wybraniu nowy temat pojawia się białą strona i nic się nie dzieje, próbowałem na 2 przeglądarkach czy to jakieś problemy z forum ?
Za to odpowiadać tylko mogę
Za to odpowiadać tylko mogę
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Problem z wyprowadzeniem wzorów z pola walca
Tak to jakieś problemy (zauważyłem - chyba też to możesz zrobić w takiej sytuacji, że inni podczepiają nowe zadania pod inne) - np nic nie mogę cytować.