Witam, mam zadanie, które nie umiem rozwiązać;/
Wysokość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równa 8. Krawędź boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 40 stopni. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
z góry wielkie dzięki;):)
objętość ostrosłupa
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 18 lis 2009, o 16:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: olsztyn -morag
objętość ostrosłupa
Ostatnio zmieniony 6 lut 2010, o 12:58 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania. Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania. Temat umieszczony w złym dziale.
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
objętość ostrosłupa
fUNKCJE TRYGONOMETRYCZNE dla katów.
90 40 50 i przyprostokątnej 8, przyprostokątnej \(\displaystyle{ \frac{1}{2}a \sqrt{2}}\) i przeciw. krawędź ściany boczej. Nusisz wyliczyć \(\displaystyle{ a \sqrt{2}}\) a potem a, więc objętość, ze wzoru:
\(\displaystyle{ \frac{1}{3}P _{p}H= \frac{1}{3}8a ^{2}}\)
Pozdrawiam.
90 40 50 i przyprostokątnej 8, przyprostokątnej \(\displaystyle{ \frac{1}{2}a \sqrt{2}}\) i przeciw. krawędź ściany boczej. Nusisz wyliczyć \(\displaystyle{ a \sqrt{2}}\) a potem a, więc objętość, ze wzoru:
\(\displaystyle{ \frac{1}{3}P _{p}H= \frac{1}{3}8a ^{2}}\)
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 7 lut 2010, o 11:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 10 razy
objętość ostrosłupa
Nie moge napisac nowego tematu bo cos mi nie działa więc proszę o pomoc w tym temacie bo moje zadanko jest podobne.Ostatnio klasa zaczęła nowy dział ja niestety byłem chory i nie wiem co i jak proszę o pomoz w rozwiązaniu zadanka chciałbym mieć wzór jak sie liczy takie zadanka i analogicznie bym sobie z innymi juz poradził oto treść:
W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym kąt między wysokością ostrosłupa a jego ścianą boczną ma miare 30 stopni.Oblicz V i pole powierzchni całkowitej jeśli krawędź podstawy ma długośc 4cm-- 7 lut 2010, o 17:58 --halo pomoze mi ktos jeszcze dlaczego nie moge napisac nowego tematu pojawia mi sie cała biała strona?
W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym kąt między wysokością ostrosłupa a jego ścianą boczną ma miare 30 stopni.Oblicz V i pole powierzchni całkowitej jeśli krawędź podstawy ma długośc 4cm-- 7 lut 2010, o 17:58 --halo pomoze mi ktos jeszcze dlaczego nie moge napisac nowego tematu pojawia mi sie cała biała strona?
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
objętość ostrosłupa
Wzór na pole podstawy to
\(\displaystyle{ P _{p}= \frac{a ^{2} \sqrt{3} }{4}=4 \sqrt{3}}\)
Funkcje trygonometryczne dla trójkąta 30 60 90 stopni i przyprostokątnej danej nam długości. łasności tego trójkąta(funkcje trygonometryczne) boki mają długość \(\displaystyle{ a, 2a, a \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ a \sqrt{3}=H}\), a\(\displaystyle{ 2a=h}\)ściany bocznej
objętość ze wzoru \(\displaystyle{ \frac{1}{3}P _{p}H}\)
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ P _{p}= \frac{a ^{2} \sqrt{3} }{4}=4 \sqrt{3}}\)
Funkcje trygonometryczne dla trójkąta 30 60 90 stopni i przyprostokątnej danej nam długości. łasności tego trójkąta(funkcje trygonometryczne) boki mają długość \(\displaystyle{ a, 2a, a \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ a \sqrt{3}=H}\), a\(\displaystyle{ 2a=h}\)ściany bocznej
objętość ze wzoru \(\displaystyle{ \frac{1}{3}P _{p}H}\)
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 7 lut 2010, o 11:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 10 razy
objętość ostrosłupa
dzięki juz bardziej kapuje ale nie wiem dokładnie o co chodzi z wysokościa jak ją obliczyć
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
objętość ostrosłupa
Masz ywsokość podstawy. Wydzielasz \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\)wysokości i to jest bok a. H, wysokośc ostrosłupa ma długość \(\displaystyle{ a \sqrt{3}}\), a wysokośc ściany bocznej 2a. Policz to, a jeśli są jakieś problemy, to pisz, pomogę.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.