suma długości rawędzi

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
celia11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 725
Rejestracja: 1 lut 2009, o 19:56
Płeć: Kobieta
Podziękował: 238 razy

suma długości rawędzi

Post autor: celia11 »

proszę o pomoc w rozwiązaniu:

Długość przekątnej sześcianu jest równa 24 cm. Suma długości krawędzi tego sześcianu jest równa: ........?


dziękuję
Awatar użytkownika
macpra
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 591
Rejestracja: 6 sty 2010, o 20:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Końskie
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 85 razy

suma długości rawędzi

Post autor: macpra »

można znać wzór na przekątną sześcianu i podstawić:

\(\displaystyle{ d=a \sqrt{3} \\\\
24=a \sqrt{3}\\\\
a=8 \sqrt{3}}\)


a suma 12 razy a
ODPOWIEDZ