przekątna prostopadłościanu

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
sorcerer123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 295
Rejestracja: 21 gru 2008, o 08:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z miasta
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 6 razy

przekątna prostopadłościanu

Post autor: sorcerer123 »

Przekątna \(\displaystyle{ A _{1} C}\) prostopadłościanu \(\displaystyle{ ABCDA _{1} B _{1} C _{1} D _{1}}\) tworzy z jego krawędziami \(\displaystyle{ CC _{1}, CD, CB}\) kąty odpowiednio równe \(\displaystyle{ \alpha, \beta, \gamma}\). Oblicz sumę \(\displaystyle{ \sin ^{2}\alpha +sin ^{2}\beta+sin ^{2}\gamma}\)
ODPOWIEDZ