walec, pole powieszchni

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
mateusz.ex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 459
Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: gradowa
Podziękował: 357 razy

walec, pole powieszchni

Post autor: mateusz.ex »

Zad1. Po rozwinięciu powierzchni bocznej walca otrzymano prostokąt, którego jeden z boków jest dwa razy dłuższy od drugiego i którego przekątna ma długosc p. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego walca.
mateusz_rad
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 295
Rejestracja: 13 wrz 2009, o 00:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 44 razy

walec, pole powieszchni

Post autor: mateusz_rad »

Mnie wyszło coś takiego:
\(\displaystyle{ P _{c}=2 \Pi r ^{2} (1+\Pi)}\)

Pzdr.
MM.
pe2de2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 261
Rejestracja: 7 sty 2007, o 16:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 49 razy

walec, pole powieszchni

Post autor: pe2de2 »

Pole powierzchni bocznej masz z treści zadania, jednocześnie jeden z boków [należy rozpatrzeć dwa przypadki] jest obwodem podstawy.

Ze wzoru na obwód koła wyliczasz promień a następnie pole okręgu.

Pole powierzchni całkowitej to powierzchnia boczna plus podwojona powierzchnia okręgu będącego podstawą.
mateusz.ex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 459
Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: gradowa
Podziękował: 357 razy

walec, pole powieszchni

Post autor: mateusz.ex »

a co z przekątną \(\displaystyle{ p}\)?
Nightcrawler
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 7 cze 2005, o 18:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zabrze
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

walec, pole powieszchni

Post autor: Nightcrawler »

Masz prostokąt o bokach długości \(\displaystyle{ x, 2x}\) i przekątnej \(\displaystyle{ p}\) . Z twierdzenia pitagorasa obliczasz sobie długość p czyli \(\displaystyle{ p^2 = x^2 + (2x)^2}\) czyli \(\displaystyle{ x= \frac{p \sqrt{5} }{5}}\).
Teraz możemy założyć, że krótszy bok (x) jest długością okręgu z podstawy walca a dłuższy bok (2x) jest wysokością walca. Czyli szukamy długości promienia okręgu \(\displaystyle{ x=2\Pi r}\), czyli po przekształceniach \(\displaystyle{ r= \frac{p\sqrt{5}}{10 \Pi}}\).
Wysokość walca \(\displaystyle{ H = 2x = \frac{2p\sqrt{5}}{5}}\).
Teraz tylko podstawić do wzoru na pole całkowite \(\displaystyle{ P_c = 2\Pi r ( r+H)}\) i wymnożyć.
mateusz.ex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 459
Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: gradowa
Podziękował: 357 razy

walec, pole powieszchni

Post autor: mateusz.ex »

dzieki, teraz rozumie.
ODPOWIEDZ