Przekątne rombu i graniastosłup czworokątny o pods rombu
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 2 lut 2010, o 22:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kruszwica
- Podziękował: 1 raz
Przekątne rombu i graniastosłup czworokątny o pods rombu
Mam dane, że w rombie są kont 120stopni i 60stopni. Jedna przekątna ma długość 4 \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) . musze z tego obliczyc wiedzac ze dluzsze dp ma 36 \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) w pierwiastku a H=9 pole calkowite graniastoslupa czworokatnego o podstawie rombu... Bede naprawde wdzieczny za pomoc, potrzebuje tego na jutro rano...!!! Jezeli cos zle wytlumaczylem oblicz tylko to co jest dobrze, np same te boki rombu czy przekatne.Dzieki!-- 3 lut 2010, o 07:25 --Dzięki za odpowiedzi!!! I kolejna pała
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Przekątne rombu i graniastosłup czworokątny o pods rombu
\(\displaystyle{ d= 2asin \frac{ \alpha }{2}}\)
\(\displaystyle{ f= 2acos \frac{ \alpha }{2}}\)
Masz podaną dłubość jednej przekątnej kąt\(\displaystyle{ \alpha = 60^{o}}\)
Liczysz z tego bok a
\(\displaystyle{ h=2r; r= \frac{1}{2}asin \alpha ;h=asin \alpha}\)<--(to tak na marginesie)
\(\displaystyle{ P _{c}=2ah+4aH}\)
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ f= 2acos \frac{ \alpha }{2}}\)
Masz podaną dłubość jednej przekątnej kąt\(\displaystyle{ \alpha = 60^{o}}\)
Liczysz z tego bok a
\(\displaystyle{ h=2r; r= \frac{1}{2}asin \alpha ;h=asin \alpha}\)<--(to tak na marginesie)
\(\displaystyle{ P _{c}=2ah+4aH}\)
Pozdrawiam.