Pole powierzchni bocznej graniastosłupa

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Awatar użytkownika
elzix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 7 sty 2010, o 13:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska :]
Podziękował: 2 razy

Pole powierzchni bocznej graniastosłupa

Post autor: elzix »

Witam! Mam problem z poniższym zadaniem, mam nadzieje,że ktoś pomorze mi je rozwiązać

Przekątna ściany bocznej graniastosłupa prawidłowego trójkątnego tworzy z krawędzią podstawy o długości 12 kąt 61 stopni. Oblicz objętość i pole powierzchni bocznej tego graniastosłupa (z dokładnością do całości)

Wynik z Odpowiedzi
432\(\displaystyle{ \sqrt[]{3}}\)\(\displaystyle{ \cdot}\)tg 61 stopni\(\displaystyle{ \approx}\)13,50, 432\(\displaystyle{ \cdot}\)tg 61 stopni \(\displaystyle{ \approx}\) 779

-- 2 lut 2010, o 18:55 --

Ponawiam prośbę Zadanie jest mi potrzebne na jutro -- 2 lut 2010, o 20:50 --Zadanie rozwiązane
ODPOWIEDZ