2 zadania - ostrosłupy

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
aliss91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 4 paź 2009, o 12:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 5 razy

2 zadania - ostrosłupy

Post autor: aliss91 »

Witam, mam problem z paroma zadaniami.

1.Pole powierzchni całkowitej czworościaniu foremnego jest równe \(\displaystyle{ 16\sqrt{3}}\) . Zatem:
a) jego krawędź ma długośc 4 (to policzyłam i wyszło 4)
b) wysokość czworościaniu jest równa \(\displaystyle{ 4\sqrt{6}}\) (wiem, że ma wyjść inaczej ale nie wiem jak to policzyć)
c) jego krawędź boczna tworzy z podstawą kąt alfa, taki że tg alfa = \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) ( i tu ma tak wyjśc, ale też nei wiem jak)

2.
Ściany boczne ostrosłupa prawidłowego trójkątnego są trójkątami prostokątnymi o przeciwprostokątnej długości 2. Wówczas:
a) krawedź boczna ostrosłupa - 2
b) objętość ostrosłupa \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)
c) wysokość ostrosłupa \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{6} }{3}}\)

(ma wyjsc c)
baai
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 25 lut 2010, o 15:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Zielona Góra

2 zadania - ostrosłupy

Post autor: baai »

Też mam problem z tym drugim zadaniem. Dlatego proszę o pomoc bo ja kompletnie nie mogę sobie tego wyobrazić.
ODPOWIEDZ