pole powierzchni i objetosc ostrosłupów
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 6 paź 2009, o 22:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: ggg
- Podziękował: 2 razy
pole powierzchni i objetosc ostrosłupów
oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego w ktorym krawedz podstawy a=6cm,a sciana boczna jest nachylona do plaszczyzny podstawy pod katem 60 stopni.
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
pole powierzchni i objetosc ostrosłupów
Najprostsza zabawa z funkcjani trygonometrycznymi.
Bok \(\displaystyle{ \frac{1}{2}d _{2}}\) d2 ma \(\displaystyle{ 6}\) i kąty 30 60 90.
wysokość ma \(\displaystyle{ 6 \sqrt{3}}\). a wysokość ściany bocznej 12
\(\displaystyle{ P_{p}= \frac{3 a^{2} \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3}P_{p}H}\)
A pole całkowite to chyba wiadomo.
Pozdrawiam.
Bok \(\displaystyle{ \frac{1}{2}d _{2}}\) d2 ma \(\displaystyle{ 6}\) i kąty 30 60 90.
wysokość ma \(\displaystyle{ 6 \sqrt{3}}\). a wysokość ściany bocznej 12
\(\displaystyle{ P_{p}= \frac{3 a^{2} \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3}P_{p}H}\)
A pole całkowite to chyba wiadomo.
Pozdrawiam.