Stereometria- ostrłosłupy.
Stereometria- ostrłosłupy.
Jedna z krawędzi bocznych ostrosłupa, którego podstawą jest prostokąt o bokach długości 9 i 12 jest prostopadła do płaszczyzny podstawy. najdluższa krawędź boczna ostroslupa tworzy z podstawą kąt o mierze 30. oblicz objętość ostroslupa.
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Stereometria- ostrłosłupy.
Zabawa z funkcjami trygonometrycznymi dla trójkąta o kątach 30 60 90 i boku 12.
Wystarczy wyliczyć bok naprzeciw 30 który ma \(\displaystyle{ \frac{12}{ \sqrt{3} }}\).
Objętość ze wzoru
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3}P _{p}H=36 \cdot \frac{12}{ \sqrt{3} }= \frac{432}{ \sqrt{3} }}\)
PS nie przepisuj żywcem wszystkiego do zeszytu, bo Wysokość, lub objętość należy jeszcze przekształcić...
Pozdrawiam.
Wystarczy wyliczyć bok naprzeciw 30 który ma \(\displaystyle{ \frac{12}{ \sqrt{3} }}\).
Objętość ze wzoru
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3}P _{p}H=36 \cdot \frac{12}{ \sqrt{3} }= \frac{432}{ \sqrt{3} }}\)
PS nie przepisuj żywcem wszystkiego do zeszytu, bo Wysokość, lub objętość należy jeszcze przekształcić...
Pozdrawiam.
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Stereometria- ostrłosłupy.
Tak. Może to błąd w odpowiedziach, a może....
A może obraliśmy zły bok... Może to ma być \(\displaystyle{ H= \frac{9}{ \sqrt{3} }}\)...
A może obraliśmy zły bok... Może to ma być \(\displaystyle{ H= \frac{9}{ \sqrt{3} }}\)...
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Stereometria- ostrłosłupy.
Więc albo sprawdź jeszcze treść, a jak jest dokładnie taka, to zostaw to zadanie, gdzyż sądzę, iż jest ono rozwiązane dobrze tutaj.