stereometria- stożek
stereometria- stożek
Promień podstawy stożka ma długość 3 i jest dwa razy krótszy od tworzącej. oblicz pole powierzchni kuli opisanej na tym stożku.
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
stereometria- stożek
Tworząca l ma 6.
Wyobrażamy sobie trójkąt (równoboczny) ramiona 6, 6 oraz podstawa 2*3=6
r kuli to \(\displaystyle{ \frac{1}{3}h}\); \(\displaystyle{ h= \frac{a \sqrt{3} }{2}=3 \sqrt{3}}\)
więc promień ma \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ P _{kuli}=4\pi r ^{2}=48 \pi}\)
Pozdrawiam.
Wyobrażamy sobie trójkąt (równoboczny) ramiona 6, 6 oraz podstawa 2*3=6
r kuli to \(\displaystyle{ \frac{1}{3}h}\); \(\displaystyle{ h= \frac{a \sqrt{3} }{2}=3 \sqrt{3}}\)
więc promień ma \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ P _{kuli}=4\pi r ^{2}=48 \pi}\)
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 1 lut 2010, o 13:40 przez wujomaro, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 13 mar 2011, o 09:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Irządze
- Podziękował: 4 razy
stereometria- stożek
\(\displaystyle{ 4 \pi r^{2}=12 \pi .}\) Nie rozumiem jak ci z tego działania wyszło \(\displaystyle{ 48 \pi}\) choc to jest poprawna odpowiedz
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
stereometria- stożek
3 lata...
Obliczamy promień okręgu opisanego na tym trójkącie, a nie wpisanego, jak to wcześniej robiłem...
Promień to \(\displaystyle{ \frac{2h}{3}}\), gdzie \(\displaystyle{ h=3 \sqrt{3}}\)
Czyli \(\displaystyle{ R= 2 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ P=4 \pi r^{2}= 4 \cdot \pi \cdot \left( 2 \sqrt{3}\right)^{2}=48 \pi}\)
W postach wyżej były błędy, za które bardzo przepraszam.
Pozdrawiam!
Obliczamy promień okręgu opisanego na tym trójkącie, a nie wpisanego, jak to wcześniej robiłem...
Promień to \(\displaystyle{ \frac{2h}{3}}\), gdzie \(\displaystyle{ h=3 \sqrt{3}}\)
Czyli \(\displaystyle{ R= 2 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ P=4 \pi r^{2}= 4 \cdot \pi \cdot \left( 2 \sqrt{3}\right)^{2}=48 \pi}\)
W postach wyżej były błędy, za które bardzo przepraszam.
Pozdrawiam!
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 2 mar 2013, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nottingham