stereometria- walec
stereometria- walec
Gdybyśmy długość wysokości walca zwiększyli o 2cm, to jego objętość wzrosłaby o 10cm3. oblicz długość promienia podstawy walca.
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
stereometria- walec
\(\displaystyle{ \pi r ^{2}H=x}\)
\(\displaystyle{ \pi (r+2) ^{2}H=x+10}\)
Zauważ:
\(\displaystyle{ (\pi (r+2) ^{2}H)-10=\pi r ^{2}H}\)
Czy teraz coś widzisz?
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ \pi (r+2) ^{2}H=x+10}\)
Zauważ:
\(\displaystyle{ (\pi (r+2) ^{2}H)-10=\pi r ^{2}H}\)
Czy teraz coś widzisz?
Pozdrawiam.