Kilka przykładów z geometrii przestrzennej

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Bard91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 4 lis 2009, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy

Kilka przykładów z geometrii przestrzennej

Post autor: Bard91 »

1Objętość stożka w którym wysokość jest równa promieniowi podstawy, wynośi\(\displaystyle{ \frac{64 \pi}{3} cm ^{3}}\). Oblicz pole powierzchni całkowitej tego stożka.Przyjmując przybliżenie \(\displaystyle{ \pi \approx 3.14}\) Podaj wynik z dokładnoscią do 0.1

2Jeśli zmniejszylibyśmy promień kuli trzy razy to jej objętość zmniejszyłaby się o \(\displaystyle{ 277 \frac{1}{3} cm ^{3}}\)Oblicz początkowy promień kuli

3.Ser żółty, który przed dojrzewaniem był walcem o srednicy podstawy 40 cm i przekątnej przekroju osiowego długości \(\displaystyle{ 4 \sqrt{109}cm}\), w czasie dojrzewania napęczniał i zwiększył swoją objętość o \(\displaystyle{ 25 \%}\) Oblicz objętość dojrzałego sera

Proszę o pomoc 1 i 3 jako tako rozwiązałem ale nie wiem czy dobrze natomiast 2 nie potrafie, A mam te zadania wytłumaczyć jeszcze koledze
ODPOWIEDZ