Zad.1
Trójkąt prostokątny egipski (3 cm, 4 cm, 5 cm) ABC, obraca się wokół przeciwprostokątnej AB. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość powstałej bryły.
Stożek, Pole powierzchni całkowitej i objętość
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Stożek, Pole powierzchni całkowitej i objętość
Wystawiasz wysokość z kąta prostego. Bryła powstała to "dwa zlepione stożki". Pomyśl, na co przyda Ci się ta wysokość, i liczysz potrzebne objętości, a potem je dodajesz. Z Pole przy Pc nie dodawaj nigdzie Pp.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Stożek, Pole powierzchni całkowitej i objętość
Tak.
Zauważ, że wysokość z kąta prostego to będzie promień "górnego stożka". Jego wysokość wyznaczymy z Pitagorasa. Przyprostkątna do kwadratu+wys. z kąta prostego do kwadratu = wys "stożka górnego". Wys "dolnego stożka" to (c=5)-h górnego stożka, a promień podstawy ma drugą przyprostokątną. Liczysz objętość i dodajesz i masz. W Pole przy Pc nie dodawaj nigdzie Pp.
pozdrawiam.
Zauważ, że wysokość z kąta prostego to będzie promień "górnego stożka". Jego wysokość wyznaczymy z Pitagorasa. Przyprostkątna do kwadratu+wys. z kąta prostego do kwadratu = wys "stożka górnego". Wys "dolnego stożka" to (c=5)-h górnego stożka, a promień podstawy ma drugą przyprostokątną. Liczysz objętość i dodajesz i masz. W Pole przy Pc nie dodawaj nigdzie Pp.
pozdrawiam.