dane są
wysokość
kąt tworzonego przez krawedz boczna i krawedz podstawy
obliczyc objętość
Ostrosłup prawidłowy czworokątny objętość
- macpra
- Użytkownik
- Posty: 591
- Rejestracja: 6 sty 2010, o 20:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Końskie
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 85 razy
Ostrosłup prawidłowy czworokątny objętość
\(\displaystyle{ V= \frac{krawedz \ podstawy^2 \cdot wysokosc}{3}}\)
no chyba, że coś nie tak jest z treścią zadania...
no chyba, że coś nie tak jest z treścią zadania...
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 16 gru 2009, o 22:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lbn
- Podziękował: 1 raz
Ostrosłup prawidłowy czworokątny objętość
nie ma podanej krawędzi podstawy, trzeba ją wyrazić od kata alfa i wysokości
- macpra
- Użytkownik
- Posty: 591
- Rejestracja: 6 sty 2010, o 20:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Końskie
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 85 razy
Ostrosłup prawidłowy czworokątny objętość
rakietLBN pisze:dane są
wysokość
kąt tworzonego przez krawedz boczna i krawedz podstawy
obliczyc objętość
czyli powinno być:
dane są:
- wysokość
- kąt tworzony przez krawędź boczną i przekątną podstawy
obliczyć objętość[/quote]
czy tak?
- macpra
- Użytkownik
- Posty: 591
- Rejestracja: 6 sty 2010, o 20:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Końskie
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 85 razy
Ostrosłup prawidłowy czworokątny objętość
Dane:
H
kąt alfa
Szukamy:
V
b-przekątna podstawy
a- krawędź podstawy
\(\displaystyle{ \ctg \alpha= \frac{ \frac{1}{2} b}{H}\\\\
b=2H \ctg \alpha}\)
a liczymy z przekątnej kwadratu i dalej już chyba dasz radę....
H
kąt alfa
Szukamy:
V
b-przekątna podstawy
a- krawędź podstawy
\(\displaystyle{ \ctg \alpha= \frac{ \frac{1}{2} b}{H}\\\\
b=2H \ctg \alpha}\)
a liczymy z przekątnej kwadratu i dalej już chyba dasz radę....