Ostrosłup prawidłowy

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Piszczyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 5 sty 2010, o 20:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Ostrosłup prawidłowy

Post autor: Piszczyk »

W ostrosłupie prawidłowym sześciokątnym o wysokości 2 pierwiastki z trzech ściana boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem alfa = pi / 3. Oblicz objętośc i pole powierzchni bocznej ostrosłupa :*
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

Ostrosłup prawidłowy

Post autor: wujomaro »

Wobrażamy sobie trójkąt: kąty 30 60 90 i bok b \(\displaystyle{ 2 \sqrt{3}}\). Z zależności między tymi bokami wynoka, że c=4, a=2. Liczysz bok podstawy, i liczysz obj ętość.
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ