Pole powierzchni i objętość walca
-
- Użytkownik
- Posty: 103
- Rejestracja: 12 sty 2010, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 17 razy
Pole powierzchni i objętość walca
zad.1
O ile zwiększy się pole powierzchni całkowitej i objętość walca, jeżeli :
a) promień podstawy zwiększymy dwukrotnie,
b) wysokość zwiększymy o 2 cm,
c) promień zwiększymy o 2 cm?
O ile zwiększy się pole powierzchni całkowitej i objętość walca, jeżeli :
a) promień podstawy zwiększymy dwukrotnie,
b) wysokość zwiększymy o 2 cm,
c) promień zwiększymy o 2 cm?
- macpra
- Użytkownik
- Posty: 591
- Rejestracja: 6 sty 2010, o 20:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Końskie
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 85 razy
Pole powierzchni i objętość walca
a) Objętość: 4 razy; Pole powierzchni o: \(\displaystyle{ 2 \pi r (3r+h)}\)
b) Objętość o: \(\displaystyle{ 2 \pi r^2}\); Pole powierzchni o: \(\displaystyle{ 4 \pi r}\)
c) Objętość o: \(\displaystyle{ 4 \pi h (r+1)}\); Pole powierzchni o: \(\displaystyle{ 4 \pi (2r+2+h)}\)
W razie pytań służę pomocą...
b) Objętość o: \(\displaystyle{ 2 \pi r^2}\); Pole powierzchni o: \(\displaystyle{ 4 \pi r}\)
c) Objętość o: \(\displaystyle{ 4 \pi h (r+1)}\); Pole powierzchni o: \(\displaystyle{ 4 \pi (2r+2+h)}\)
W razie pytań służę pomocą...
-
- Użytkownik
- Posty: 103
- Rejestracja: 12 sty 2010, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 17 razy
Pole powierzchni i objętość walca
mógłbyś rozpisać podpunkt b (jakbyś mógł to też a) dla sprawdzenia)?Bo liczę i liczę i ciągle mi coś nie wychodzi...
- macpra
- Użytkownik
- Posty: 591
- Rejestracja: 6 sty 2010, o 20:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Końskie
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 85 razy
Pole powierzchni i objętość walca
a)
Objętość przed zmianą: \(\displaystyle{ V=\pi r^2 h}\)
Objętość po zmianie: \(\displaystyle{ V=\pi (2r)^2h=\pi 4r^2 h=4 \pi r^2 h}\)
Widać, że po zmianie przybyła "czwórka" przed wzorem, a zatem objętość zwiększy się 4 razy.
Pole powierzchni przed zmianą: \(\displaystyle{ P _{c} = 2 \pi r^2 +2 \pi rh}\)
Po zmianie: \(\displaystyle{ P _{c} = 2 \pi (2r)^2 +2 \pi 2rh=2 \pi 4r^2 + 4 \pi rh=8 \pi r^2 + 4 \pi rh}\)
"przybyło": \(\displaystyle{ 6 \pi r^2 + 2 \pi rh=2 \pi r(3r+h)}\)
b)
Objętość przed zmianą: \(\displaystyle{ V=\pi r^2 h}\)
Objętość po zmianie: \(\displaystyle{ V=\pi r^2 (h+2)=\pi r^2 h + 2 \pi r^2}\)
Widać, że po zmianie przybyło: \(\displaystyle{ 2 \pi r^2}\)
Pole powierzchni przed zmianą: \(\displaystyle{ P _{c} = 2 \pi r^2 +2 \pi rh}\)
Po zmianie: \(\displaystyle{ P _{c} = 2 \pi r^2 + 2 \pi r (h+2)= 2 \pi r^2 + 2 \pi rh + 4 \pi r}\)
"przybyło": \(\displaystyle{ 4 \pi r}\)
Objętość przed zmianą: \(\displaystyle{ V=\pi r^2 h}\)
Objętość po zmianie: \(\displaystyle{ V=\pi (2r)^2h=\pi 4r^2 h=4 \pi r^2 h}\)
Widać, że po zmianie przybyła "czwórka" przed wzorem, a zatem objętość zwiększy się 4 razy.
Pole powierzchni przed zmianą: \(\displaystyle{ P _{c} = 2 \pi r^2 +2 \pi rh}\)
Po zmianie: \(\displaystyle{ P _{c} = 2 \pi (2r)^2 +2 \pi 2rh=2 \pi 4r^2 + 4 \pi rh=8 \pi r^2 + 4 \pi rh}\)
"przybyło": \(\displaystyle{ 6 \pi r^2 + 2 \pi rh=2 \pi r(3r+h)}\)
b)
Objętość przed zmianą: \(\displaystyle{ V=\pi r^2 h}\)
Objętość po zmianie: \(\displaystyle{ V=\pi r^2 (h+2)=\pi r^2 h + 2 \pi r^2}\)
Widać, że po zmianie przybyło: \(\displaystyle{ 2 \pi r^2}\)
Pole powierzchni przed zmianą: \(\displaystyle{ P _{c} = 2 \pi r^2 +2 \pi rh}\)
Po zmianie: \(\displaystyle{ P _{c} = 2 \pi r^2 + 2 \pi r (h+2)= 2 \pi r^2 + 2 \pi rh + 4 \pi r}\)
"przybyło": \(\displaystyle{ 4 \pi r}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 103
- Rejestracja: 12 sty 2010, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 17 razy
Pole powierzchni i objętość walca
ok dzięki zgadza się tak jak z moimi obliczeniami Mógłbyś jeszcze tak rozwiązać podpunkt dla sprawdzenia ?
- macpra
- Użytkownik
- Posty: 591
- Rejestracja: 6 sty 2010, o 20:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Końskie
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 85 razy
Pole powierzchni i objętość walca
c)
Objętość przed zmianą: \(\displaystyle{ V=\pi r^2 h}\)
Objętość po zmianie: \(\displaystyle{ V=\pi (r+2)^2h=\pi (r^2+4r+4) h=(\pi r^2 +4 \pi r+4 \pi)h= \pi r^2 h +4 \pi rh+4\pi h}\)
przybyło: \(\displaystyle{ 4 \pi rh+4\pi h=4 \pi h (r+1)}\)
Pole powierzchni przed zmianą: \(\displaystyle{ P _{c} = 2 \pi r^2 +2 \pi rh}\)
Po zmianie: \(\displaystyle{ P _{c} = 2 \pi (r+2)^2 +2 \pi (r+2)h=2 \pi (r^2+4r+4)+(2 \pi r + 4 \pi)h=2 \pi r^2 + 8 \pi r + 8 \pi + 2 \pi rh +4 \pi h}\)
"przybyło": \(\displaystyle{ 8 \pi r + 8 \pi + 2 \pi rh +4 \pi h=4 \pi (2r+2+h)}\)
Objętość przed zmianą: \(\displaystyle{ V=\pi r^2 h}\)
Objętość po zmianie: \(\displaystyle{ V=\pi (r+2)^2h=\pi (r^2+4r+4) h=(\pi r^2 +4 \pi r+4 \pi)h= \pi r^2 h +4 \pi rh+4\pi h}\)
przybyło: \(\displaystyle{ 4 \pi rh+4\pi h=4 \pi h (r+1)}\)
Pole powierzchni przed zmianą: \(\displaystyle{ P _{c} = 2 \pi r^2 +2 \pi rh}\)
Po zmianie: \(\displaystyle{ P _{c} = 2 \pi (r+2)^2 +2 \pi (r+2)h=2 \pi (r^2+4r+4)+(2 \pi r + 4 \pi)h=2 \pi r^2 + 8 \pi r + 8 \pi + 2 \pi rh +4 \pi h}\)
"przybyło": \(\displaystyle{ 8 \pi r + 8 \pi + 2 \pi rh +4 \pi h=4 \pi (2r+2+h)}\)