Krótsza przekątna graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 60stopni. przekątna ściany bocznej ma długość \(\displaystyle{ 4 \sqrt{10}}\). Oblicz objętość tego graniastosłupa.
W odpowiedziach jest wynik \(\displaystyle{ 288 \sqrt{3}}\) mi wychodzi \(\displaystyle{ 648 \sqrt{3}}\)
Graniastosłup sześciokątny
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
Graniastosłup sześciokątny
Jeśli przyjmiemy, że krawedź podstawy ma długość a, to krótsza przekątna będzie równa \(\displaystyle{ d=a\sqrt{3}}\), zaś wysokość (korzystając z podanego kąta) \(\displaystyle{ H=tg60^0 \cdot a\sqrt{3}=3a}\).
Z tego łatwo obliczymy przekątną ściany bocznej tj. \(\displaystyle{ 4\sqrt{10}= a\sqrt{10} \Rightarrow a=4}\).
stąd objętośc jest równa \(\displaystyle{ V=P_p H \Leftrightarrow V= 6\frac{4^2\sqrt{3}}{4}\cdot 12=288\sqrt{3}}\).
Z tego łatwo obliczymy przekątną ściany bocznej tj. \(\displaystyle{ 4\sqrt{10}= a\sqrt{10} \Rightarrow a=4}\).
stąd objętośc jest równa \(\displaystyle{ V=P_p H \Leftrightarrow V= 6\frac{4^2\sqrt{3}}{4}\cdot 12=288\sqrt{3}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 739
- Rejestracja: 14 lut 2009, o 18:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krosno
- Podziękował: 17 razy
Graniastosłup sześciokątny
skąd \(\displaystyle{ a \sqrt{10}}\)?
-- 23 sty 2010, o 19:11 --
po co liczysz przekątna ściany bocznej przecież ona jest podana?
nie rozumiem-- 23 sty 2010, o 19:13 --ok juz wiem dzięki
-- 23 sty 2010, o 19:11 --
po co liczysz przekątna ściany bocznej przecież ona jest podana?
nie rozumiem-- 23 sty 2010, o 19:13 --ok juz wiem dzięki
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Graniastosłup sześciokątny
Tu chodzi o krótszą przekątną podstawy.
To z zależności w sześciokącie foremnym - krótsza przekątna to 2 wysokości trójkąta równobocznego, czyli \(\displaystyle{ a\sqrt3}\), dłuższa przekątna to 2 boki tegoż trójkąta, czyli \(\displaystyle{ 2a}\).
To z zależności w sześciokącie foremnym - krótsza przekątna to 2 wysokości trójkąta równobocznego, czyli \(\displaystyle{ a\sqrt3}\), dłuższa przekątna to 2 boki tegoż trójkąta, czyli \(\displaystyle{ 2a}\).