Objętość sześcianu względem kuli

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Bartek1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 529
Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 18 razy

Objętość sześcianu względem kuli

Post autor: Bartek1991 »

W kulę o promieniu R=4 wpisano sześcian. Oblicz jaki procent objętości kuli stanowi objętość sześcianu.

Nie mam pojęcia gdzie robię błąd:

\(\displaystyle{ 2R = a \sqrt{2}}\) stąd obliczam a i objętość sześcianu jako a^3. Objętośc kuli wiadomo jak. Następnie badam stosunek i wychodzi mi: \(\displaystyle{ \frac{V_{szesc}}{V_{kuli}} = \frac{3 \sqrt{2}}{2 \pi} \cdot 100 \% \approx 67,56 \%}\)

Co robię źle?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Objętość sześcianu względem kuli

Post autor: piasek101 »

Bartek1991 pisze: \(\displaystyle{ 2R = a \sqrt{2}}\) stąd obliczam a

Co robię źle?
Przekątna ściany sześcianu to nie średnica kuli.
Bartek1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 529
Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 18 razy

Objętość sześcianu względem kuli

Post autor: Bartek1991 »

A czy przypadkiem przekątna całego sześcianu nie będzie tą średnicą?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Objętość sześcianu względem kuli

Post autor: piasek101 »

Może to i przypadek - ale będzie.
ODPOWIEDZ