Bardzo proszę o pomoc...mam na jutro do zaliczenia te zadania a nic nie rozumiem...
zad1
przekątna prostopadłościanu jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 30 stopni. Krawędzie podstawy mają dł 3 i 4. Oblicz objętość tej bryły
a może żnacie odpowiedzi na te???
zad2
wszystkie krawędzie graniastosłupa prawidłowego sześcianu są równe 3. Oblicz Ppc
zad3
trójkąt prostokątny o przyprostokątnych 5 i 6 obraca się wokół własnej krótszej przyprostokątnej, tworząc bryłę o objętości V1. Z obrotu wokół dłuższej przyprostokątnej powstaje bryła o obj V2. Oblicz stosunek V tych brył
zad4
w pojemniku znajduje się 5 jednakowych piłek o V=180pi. Oblicz Pp jednej piłki
Objętość brył, graniastosłupy.
Objętość brył, graniastosłupy.
Ostatnio zmieniony 21 sty 2010, o 17:55 przez Justka, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie używaj Caps Locka.
Powód: Nie używaj Caps Locka.
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Objętość brył, graniastosłupy.
1.liczymy przekątną z tw. Pitagorasa i funkcje trygonometryczne z trójkątem 30 60 90 i bok to przekątna podstawy. Podstawa ma 5, tylko tyle mogę powiedzieć.
2.
\(\displaystyle{ P _{c}=6 a^{2}=6 \cdot 9=54}\)
3.Sprawdzamy czym dany bok jest w powstałym stożku i liczymy pole ze wzoru \(\displaystyle{ \frac{1}{3}P _{p}H}\) i liczysz stosunek.
4. Z tego co wiem, to piłka ma kształt kuli, więc pewnie chodzi o pole całkowite.
\(\displaystyle{ 5 \cdot \frac{4}{3}\pi r ^{3}=180\pi}\)
\(\displaystyle{ \frac{4}{3}\pi r ^{3}=36}\)
\(\displaystyle{ r ^{3}=27}\)
r=3
A pole powierzchni ze wzoru \(\displaystyle{ 4\pi r ^{2}}\)
Pozdrawiam.
2.
\(\displaystyle{ P _{c}=6 a^{2}=6 \cdot 9=54}\)
3.Sprawdzamy czym dany bok jest w powstałym stożku i liczymy pole ze wzoru \(\displaystyle{ \frac{1}{3}P _{p}H}\) i liczysz stosunek.
4. Z tego co wiem, to piłka ma kształt kuli, więc pewnie chodzi o pole całkowite.
\(\displaystyle{ 5 \cdot \frac{4}{3}\pi r ^{3}=180\pi}\)
\(\displaystyle{ \frac{4}{3}\pi r ^{3}=36}\)
\(\displaystyle{ r ^{3}=27}\)
r=3
A pole powierzchni ze wzoru \(\displaystyle{ 4\pi r ^{2}}\)
Pozdrawiam.
Objętość brył, graniastosłupy.
bardzo Ci dziękuje-- 21 sty 2010, o 20:03 --hehe a jak wyliczyć stosunek w tym 3 zad?