Sześcian i kula
-
- Użytkownik
- Posty: 126
- Rejestracja: 17 sie 2009, o 18:56
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 15 razy
Sześcian i kula
W sześcian została wpisana kula, a w jego ściany boczne wpisano koła. Porównaj sumę pól tych kół z polem powierzchni kuli wpisanej w ten sześcian.
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Sześcian i kula
\(\displaystyle{ P _{kuli}=4\pi r ^{2}=4\pi \frac{1}{2}a ^{2}=4\pi \frac{a}{4}}\)
\(\displaystyle{ P _{okręgówł}=6 \pi r ^{2}=6 \pi \frac{a}{2} ^{2}= 6 \pi \frac{a}{4}}\)
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ P _{okręgówł}=6 \pi r ^{2}=6 \pi \frac{a}{2} ^{2}= 6 \pi \frac{a}{4}}\)
Pozdrawiam.