pole całkowite ostrosłupa

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
gaelle91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 73
Rejestracja: 18 maja 2009, o 22:11
Płeć: Kobieta
Podziękował: 10 razy

pole całkowite ostrosłupa

Post autor: gaelle91 »

obliczyć jego pole całkowite ostrosłua w podstawie ma trójkąt prostokątny o nastepujacych wymiarach a=12cm
b=5cm i wysokości h=11\(\displaystyle{ \frac{1}{13}}\)cm jednocześnie podana wysokość ostrosłua jest jego krawędzią boczną opadając na wierzchołek podstawy tworzy z krawędziamy przyprostokątnych podstawy kąty proste. Ma wyjść 202\(\displaystyle{ \frac{2}{13}}\)\(\displaystyle{ cm^{2}}\)
Ogólnie nie chodzi mi o podanie sposobu w jaki to obliczyć bo takowy mam ale nie moge poradzić sobie z tymi liczbami;/
ODPOWIEDZ