Oblicz pole powierzchni całkowitej jeśli...

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
ecia91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 26 paź 2009, o 15:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bielsko

Oblicz pole powierzchni całkowitej jeśli...

Post autor: ecia91 »

Pole powierzchni całkowitej graniastosłupa prawidłowego czworokątnego jest równe 90. Oblicz wymiary graniastosłupa, wiedząc, że suma długości wszystkich jego krawędzi jest równa 48.

Nie wiem co robię źle ale ciągle mi nie wychodzi... Proszę o pomoc....
bayo84
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 564
Rejestracja: 30 lip 2009, o 09:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 122 razy

Oblicz pole powierzchni całkowitej jeśli...

Post autor: bayo84 »

\(\displaystyle{ 4 \cdot a \cdot b+2 \cdot a^2 = 90}\)

\(\displaystyle{ 8a+4b = 48}\)

gdzie:

\(\displaystyle{ a}\) - dlugosc boku podstawy

\(\displaystyle{ b}\) - dlugosc krawedzi graniastoslupa

Pozostalo rozwiazac uklad rownan...
ODPOWIEDZ