Kula opisana na prostopadłościanie

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Martyn1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 7 cze 2006, o 19:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: znienacka
Podziękował: 14 razy

Kula opisana na prostopadłościanie

Post autor: Martyn1 »

Witam.



2R to promień kuli opisanej na prostopadłościanie. Z jakiego wzoru pochodzi to 2R =√ (x�+�x�+�x�)?

Niestety nie mogę dopasować żadnego.
Awatar użytkownika
robert179
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 469
Rejestracja: 24 lip 2005, o 16:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kęty
Podziękował: 111 razy
Pomógł: 13 razy

Kula opisana na prostopadłościanie

Post autor: robert179 »



\(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}=4R^{2}}\)
\(\displaystyle{ x^{2}=c^{2}+b^{2}}\)
y=a

Po podstawieniu:
\(\displaystyle{ c^{2}+b^{2}+a^{2}=4R^{2}}\) czyli \(\displaystyle{ 2R=sqrt{a^{2}+b^{2}+c^{2}}}\).
Awatar użytkownika
bolo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2470
Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BW
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 191 razy

Kula opisana na prostopadłościanie

Post autor: bolo »

Zamykam.
Zablokowany