przekrój graniastosłup prawidłowy trójkątny

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
brutus18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 8 wrz 2009, o 16:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lublin
Podziękował: 38 razy

przekrój graniastosłup prawidłowy trójkątny

Post autor: brutus18 »

W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź podstawy ma długość 15dm, a krawędź boczna 20dm. Oblicz pole przekroju tego graniastosłupa:
a) płaszczyzną przechodzącą przez krawędź boczną i środki tych krawędzi podstaw, które są do tej krawędzi boczne skośnie

więc, jak dla mnie to ten przekrój jest dwoma takimi samymi równoległobokami o bokach 7,5 i 10dm. tylko jak obliczyć pole skoro nie znam h? wynik to: \(\displaystyle{ 75 \sqrt{3}}\)

b) płaszczyzną przechodzącą przez wierzchołek górnej podstawy i przekątne ścian bocznych, których wspólnym końcem jest ten wierzchołek

więc, jak dla mnie to ten przekrój jest dwoma takimi samymi trójkątami o bokach 15 dm i 10dm. Gdy obliczę pola wynik wynosi P=75dm, jednak w odp pisze że\(\displaystyle{ P= \frac{75 }{4}\sqrt{3}}\)
co zrobiłam nie tak?
ODPOWIEDZ