Oblicz pole trapezu
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 19 wrz 2009, o 15:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tczew
- Podziękował: 7 razy
Oblicz pole trapezu
Trapez ma podstawy długości 28 cm i 7 cm oraz ramiona długości 13 cm i 20 cm oblicz jego pole. Zaćmiło mnie jak sie w takim wypadku wyznacza długość wysokości bo to pewnie proste ;/
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Oblicz pole trapezu
Wiesz, zawsze możesz skorzystać z takiego wzoru....:
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{4} \cdot \frac{a+b}{a-b} \sqrt{a-b+c+d} \sqrt{a-b-c+d} \sqrt{a-b+c-d} \sqrt{-a+b+c+d}}\)
Trochę długo będzie się liczyć, ale wynik musi być dobry....
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{4} \cdot \frac{a+b}{a-b} \sqrt{a-b+c+d} \sqrt{a-b-c+d} \sqrt{a-b+c-d} \sqrt{-a+b+c+d}}\)
Trochę długo będzie się liczyć, ale wynik musi być dobry....
Pozdrawiam.