Długość krawędzi prostopadłościanu.

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
mc91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 17 sty 2010, o 21:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa

Długość krawędzi prostopadłościanu.

Post autor: mc91 »

wyznacz długośći krawędzi prostopadłościanu prawidłowego czworokątnego, którego objętość wynosi \(\displaystyle{ 100cm^3}\),a pole powierzchni bocznej równe jest \(\displaystyle{ 80cm^2}\).

z góry dzięki za odp..
Ostatnio zmieniony 18 sty 2010, o 00:08 przez Justka, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by lepiej wskazywały o czym może być treść zadania.
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

Długość krawędzi prostopadłościanu.

Post autor: wujomaro »

\(\displaystyle{ abc=100}\)
\(\displaystyle{ 2ab+2bc+2ac=80}\)
\(\displaystyle{ ab+bc+ac=10}\)
\(\displaystyle{ 2a+2b+2c=10}\)
A dalej... No chyba domyślisz sę co potem...-- 18 sty 2010, o 13:33 --Przepraszam, proszę nie czytać tego co napisałem. Źle przeczytałem treść...
\(\displaystyle{ 2ac+2bc=80}\)
\(\displaystyle{ ac+bc=20}\)
\(\displaystyle{ c(a+b)=20}\)
\(\displaystyle{ abc=100}\)
przypatrz się....
\(\displaystyle{ c(a+b)=20}\)
\(\displaystyle{ c \cdot ab=100}\)
ODPOWIEDZ