prostopadłoscian i graniastosłup

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
LordMario
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 7 maja 2009, o 19:25
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy

prostopadłoscian i graniastosłup

Post autor: LordMario »

1) Dany jest graniastosłup prawidłowy sześciokątny, którego wszystkie krawędzie maja jednakowa długość. Objętość graniastosłupa jest równa 12(pierwiastków z 3) Wyznacz długość krawędzi tego graniastosłupa

2) Przekątna prostopadłościanu jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 60 stopni Podstawa prostopadłościanu jest kwadratem o boku 3. Wyznacz pole powierzchni całkowitej tego prostopadłościanu

3) Dany jest graniastosłup prawidłowy trójkątny, którego wszystkie krawędzie mają jednakową długość. Pole powierzchni całkowitej graniastosłupa jest równa 12,5{(pierwiastki z 3) +6} wyznacz długość krawędzi tego graniastosłupa
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

prostopadłoscian i graniastosłup

Post autor: wujomaro »

1.
\(\displaystyle{ P _{p}= \frac{3a ^{2} \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{3a ^{2} \sqrt{3} }{2}H=12 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ 3a ^{2} \sqrt{3}H=24 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ a^{2} \sqrt{3}H=8 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ a^{2}H=8}\)
a=H
a lub H to
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{8}=2}\)
2. Funkcje trygonometryczne. Wyznaczasz przekątną podstawy. Masz potrzebne kąty i jeden bok. F.t. wyznaczasz kolejną krawędź i liczysz pole.
3. Nie rozumiem danych w zadaniu, ale niezależnie od tego robisz podobnie jak w zadaniu 1. wzór na pole (podstawy i pole całkowite) i sprowadzarz tak jak trzeba.
Pozdrawiam.
LordMario
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 7 maja 2009, o 19:25
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy

prostopadłoscian i graniastosłup

Post autor: LordMario »

Wielkie dzięki za pomoc
ODPOWIEDZ