graniastosłup prosty

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
sch71
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 17 sty 2010, o 13:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk

graniastosłup prosty

Post autor: sch71 »

Witam
dziecki jest chore i mam jej wytłumaczyć pewne zadanie
podręcznik matematyka kl 6 Zarzycki
str 115 zad7 bic:
a- zrobiłem
b) obwód podst. graniast. prostego jest równy 10cm
h gr= 3,5cm
oblicz pole powierzchni bocznej tego graniastosłupa
dziecko przepisało od koleżanki z zeszytu rozwiazanie:
Pb=10x3,5=35 cm2
czy to jest własciwe rozwiazanie


c) Pole pow. całk. graniast. prostego wynosi 120cm2
h=5cm
obwód podstawy = 20cm
Jakie jest pole podstawy tego graniastosłupa

może mi ktoś to rozwiąże zroaumiale
dziękuję za pomoc
ODPOWIEDZ