Pole sześcianu i objętość

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
michael33
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 103
Rejestracja: 12 sty 2010, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 17 razy

Pole sześcianu i objętość

Post autor: michael33 »

zad.
W sześcianie o krawędzi 6 cm od każdego wierzchołka odmierzono na krawędziach odcinki po 2 cm, następnie ich końce połączono odcinkami i powstałe w ten sposób naroża odcięto(rysunek). Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość powstałe bryły.

Chciałbym sie zapytać czy wiecie w czym może polegać błąd. Otóż w zadaniu, do którego dała mi link mnm https://matematyka.pl/post326128.htm, Pole całkowite wynosi \(\displaystyle{ 8(3+3\sqrt{2}+\sqrt{3})}\) a w odpowiedziach widnieje P = \(\displaystyle{ 8(21+2\sqrt{3})}\)
Wiecie może gdzie tkwi błąd ?
ODPOWIEDZ