obwód i pole równoległoboku
obwód i pole równoległoboku
dany jest równoległobok o kącie ostrym 30 stopni, punkt przecięcia się przekątnych jest odległy od jego boków odpowiednio o 12 cm i 4 cm. wyznacz pole i obwód tego równoległoboku.
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
obwód i pole równoległoboku
4cm i 12cm to połowy wysokości spadających na dany bok.
Czyli wysokości to 8 i 24cm.
Boki liczysz z funkcji trygonometrycznych i gotowe.
Czyli wysokości to 8 i 24cm.
Boki liczysz z funkcji trygonometrycznych i gotowe.
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
obwód i pole równoległoboku
Wszystko się da....
Ustawiasz wysokośc przy samym brzegu. Powstaje trójkąt o kątach 30 60 90, i boku wsyokości.
liczysz przeciwprostokątną i to jest bok równolegloboku. Spuszczasz na niego odpowiednią wysokość i liczysz pole.
Pozdrawiam.
Ustawiasz wysokośc przy samym brzegu. Powstaje trójkąt o kątach 30 60 90, i boku wsyokości.
liczysz przeciwprostokątną i to jest bok równolegloboku. Spuszczasz na niego odpowiednią wysokość i liczysz pole.
Pozdrawiam.
obwód i pole równoległoboku
napisz mi jak możesz jak to ma być konkretnie, bo mam kompletną pustkę w głowie i nie wiem jak to ma byc
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
obwód i pole równoległoboku
wysokośc na początku nam potrzebna ma 8
Teraz funkcje trygonometryczne
\(\displaystyle{ cos30= \frac{b}{c}}\)
\(\displaystyle{ \frac{8}{c}= \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
Liczysz przeciwprostokątną.
Wyliczony bok razy wysokość 24 i masz pole.
obwód robisz Dodając dwa zanae już Ci boki i dwa boki wyliczone podobny sposobem z funkcji trygonometrycznych.
Powodzenia.
Teraz funkcje trygonometryczne
\(\displaystyle{ cos30= \frac{b}{c}}\)
\(\displaystyle{ \frac{8}{c}= \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
Liczysz przeciwprostokątną.
Wyliczony bok razy wysokość 24 i masz pole.
obwód robisz Dodając dwa zanae już Ci boki i dwa boki wyliczone podobny sposobem z funkcji trygonometrycznych.
Powodzenia.