1.Stosunek długości trzech krawędzi prostopadłościanu o wspólnym wierzchołku wynosi 2 :3 :5.Jakie jest pole powierzchni tego prostopadłościanu , jeśli jego objętość wynosi 810?
A.588
B.62
C.558
D.279
Odpowiedzią ma być C ale nie mam zielonego pojęcia jak do tego dojść :/
Długość krawędzi
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Długość krawędzi
2x, 3x, 5x - długości boków
\(\displaystyle{ V=a*b*c=2x*3x*5x=30x ^{3} =810}\)
\(\displaystyle{ x ^{3} =27}\)
x=3
2x=6
3x=9
5x=15
Teraz tylko podstawiasz długości boków do wzoru.
\(\displaystyle{ P _{c} =2ab+2bc+2ac=108+180+270=558 cm ^{2}}\)
\(\displaystyle{ V=a*b*c=2x*3x*5x=30x ^{3} =810}\)
\(\displaystyle{ x ^{3} =27}\)
x=3
2x=6
3x=9
5x=15
Teraz tylko podstawiasz długości boków do wzoru.
\(\displaystyle{ P _{c} =2ab+2bc+2ac=108+180+270=558 cm ^{2}}\)